PSD știe foarte bine un lucru: dacă nu pune mâna pe putere la alegerile parlamentare, nu o va mai face mulți ani de-cum înainte.
Iar primul pas, decisiv, crucial, luați-o cum doriți, va fi peste 20 de zile. În timpul scurs până la alegerile locale, hidra care a stăpânit România timp de 30 de ani, în diverse forme, de la cele urâte și nesimțite la cele catastrofale pentru generații întregi, va avea un singur obiectiv: să mintă mult.
Vă dau câteva mostre, izvorâte, parcă din gândirea politică a șefului PSD din perioada precedentelor alegeri parlamentare (mai bine zis, a strategului care l-a învățat). Exemple de minciuni gogonate: „PNL a tăiat pensiile” - „PNL scumpește medicamentele” - „PNL taie banii de la autostrăzi” - „PNL taie banii de la spitale” - „PNL se împrumută la dobânzi faraonice”. Mai sunt, dar… cât timp aveți să citiți acest text, aveți vreo săptămână?
Bătălia alegerilor locale e un semnal. PSD știe că va pierde multe primării, dar se străduiește să minimizeze efectele, ducând o campanie mizerabilă în mediul rural, unde minciunile de mai sus sunt pe tote gardurile. …Era să uit: mai este una - „PNL a inventat Covid-ul”. Vi se pare halucinant? Am întâlnit oameni care erau convinși că așa este, dar mi-au fost suficiente 3 minute pentru a le scoate minciuna din cap.
Socialiștii români (deși acest termen e o jignire la adresa familiei socialiștilor europeni) știu că pierd urbanul mare și orașele mijlocii (acolo e 50% din electorat), deci se străduiesc să salveze ce mai pot. Una e să piardă la 25% (oricum, o nenorocire pentru ei), alta e să piardă la 15%. Ce vor pesediștii e simplu: să pregătească terenul la locale pentru a putea obține la parlmentare 35%.
De ce este important? Pentru că liberalii și aliații lor vor majoritate calificată în Parlament, adică două treimi din voturi. Pentru revizuirea Constituției, de pildă, e nevoie de majoritate calificată. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dar atenție! Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor.
Pentru o reformă profundă a statului este nevoie ca de aer de revizuirea Legii fundamentale - trebuie umblat la limpezirea raporturilor instituționale, la imunitatea parlamentară, la scoaterea unor privilegii. În plus, trebuie găsite formule care să sancționeze mai simplu clasa politică. În Grecia, de pildă, după ce Syriza a eșuat la alegerile europene și locale, au fost declanșate anticipate. Mult mai simplu. Ce au făcut popularii greci după ce le-au câștigat? Au umblat la pensiile speciale.
România are nevoie de o Constituție croită după nevoile cetățenilor, nu pentru a proteja politicienii care fură. De asemenea, are nevoie de mecanisme care să prevină abuzul de drept și să sancționeze practicile totalitare. Asta va permite schimbarea unor legi cruciale. Pas cu pas!
PSD știe că acest plan al liberalilor le poate lua toți boii de la bicicletă, prin urmare a activat mincinoșii și i-a pus să facă ce știu ei mai bine: să înghețe apele. Aș se explică intense campanii de propagandă împotriva măsurilor economice luate de Guvernul Orban (care a guvernat 9 luni, dintre care 6 în pandemie). Măsurile se simt în economie - de la șomajul tehnic până la susținerea IMM-urilor și facilități bancare.
Temerea socialiștilor este ca, odată cu venirea a peste 80 de miliarde de euro adaos la banii din exercițiile financiare multianuale, România să se despartă definitiv de discursul populist. Iar fără minciuni și promisiuni pentru nătărăi, PSD este istorie. Aceasta este marea miză a localelor din 27 septembrie.