Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Braşov face o anchetă în cazul unui bărbat de 49 de ani, care a murit în unitatea medicală, după ce a fost plimbat între spitale, rudele susţinând că decesul ar fi fost provocat de o injecţie făcută de medicii de pe ambulanţa chemată la locuinţa lui.
Şeful Serviciului de Ambulanţă Braşov, Liviu Stelea, a declarat, corespondentului mediafax.ro , că în 9 aprilie, în jurul orei 9.00, o autosanitară a fost solicitată să intervină în localitatea Săcele, la un bărbat de 49 de ani, care se simţea rău.
Astfel, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de la subunitatea Tărlungeni, format din şofer şi asistentă, care a constatat că bărbatul se afla în şoc anafilactic, el luând un medicament piafen pentru o durere de cap.
”S-a constatat că este vorba despre un şoc anafilactic, pacientul fiind cunoscut cu alergie la algocalmin. El luase piafen, care conţine algocalmin. Date fiind aceste informaţii, s-a solicitt o altă ambulanţă, cu medic. Pacientul a fost dus în ambulanţă unde i s-a făcut o injecţie cu adrenalină, specifică în cazurile de şoc anafilactic. El a fost dus, în jurul orei 10.00, la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Braşov”, a spus Stelea.
După câteva ore, medicii de la SJU Braşov l-au trimis acasă pe bărbat, însă seara acesta a început să se simtă din nou rău, piciorul unde i se făcuse injecţia începând să i se umfle.
Liviu Stelea a precizat că în seara zilei de 9 aprilie este solicitată din nou o ambulanţă la locuinţa bărbatului.
”El este dus din nou la UPU, apoi la ora 4.00 se solicită ambulanţa pentru transferul pacientului la Spitalul de Boli Infecţioase, unde rămâne până la ora 15.00, când se solicită transportul înapoi la Spitalul Judeţean Braşov, pentru a fi văzut de un chirurg. Medicul chirurg constată că infecţia este extinsă la tot piciorul şi, sub anestezie generală, bărbatul este supus unei incizii de sus până jos”, a mai spus Stelea.
Potrivit acestuia, pacientul moare la Spitalul Judeţean Braşov după aproape trei ore de la intervenţie.
De asemenea, Stelea a spus că familia bărbatului decedat susţine că infecţia de la picior a fost cauzată de injecţia făcută de medicii de pe ambulanţă, el precizând însă că acest lucru este puţin probabil
”Mă îndoiesc că aceasta este cauza, deoarece timpul a fost foarte scurt. Din păcate, Braşovul are acest sistem pavilionar de transport sau de plimbat al pacienţilor între spitale”, a mai afirmat Stelea, menţionând că nu există elemente de culpă în acest caz.
Pe de altă parte, soţia bărbatului mort a spus că acesta s-a simţit rău săptămâna trecută după ce s-a întors de la muncă, astfel că a chemat ambulanţa.
”I-au făcut o injecţie şi am întrebat: «Ce injecţie i-aţi dat?» şi mi-au spus: «Hai, hai afară, nu te interesează»”, a precizat femeia.
Ea a mai spus că piciorul în care medicii de pe ambulanţă i-au făcut bărbatului injecţia s-a umflat şi era vânăt.
„I s-a umflat piciorul, era vânăt. Spunea că nu crede că mai are speranţe. Sâmbătă dimineaţă ne-au anunţat că a decedat”, a mai spus soţia pacientului decedat la SJU Braşov.
Raportul medicilor legişti arată că bărbatul a murit din cauza unei ”celulite necrozate” la piciorul stâng şi că acesta nu suferea de vreo afecţiune cronică.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Braşov a deschis o anchetă în acest caz.