Prim-ministrul din Haiti, Ariel Henry, contestat și confruntat cu un val de violențe între bande în țara sa, și-a dat demisia luni, au anunțat președintele Comunității Caraibelor (Caricom) și un oficial american, scrie La Libre Belgique.
Premierul din Haiti a demisionat
„Luăm act de demisia prim-ministrului Ariel Henry”, a declarat Mohamed Irfaan Ali, președintele Guyanei și al Caricom, la o conferință de presă după o întâlnire din Jamaica consacrată crizei din Haiti.
El s-a declarat „fericit” să anunțe „un acord de guvernare tranzitoriu care deschide calea către o tranziție pașnică a puterii, continuitatea guvernării, un plan de acțiune de securitate pe termen scurt și alegeri libere și corecte”.
Țările din Caraibe s-au întâlnit de urgență luni în Jamaica, la inițiativa Caricom, cu reprezentanți ai ONU și ai mai multor țări, printre care Franța și Statele Unite, pentru a încerca să avanseze spre o soluție în Haiti.
Port-au-Prince a continuat în acest weekend să se afunde în violențe legate de bande care au cerut demisia lui Ariel Henry, la fel ca şi o parte a populației.
Blocat pe teritoriul american Puerto Rico după ce a fost împiedicat să se întoarcă în capitala haitiană, Henry a vorbit de la distanță cu membrii Caricom în timpul întâlnirii.
Ariel Henry, blocat în Puerto Rico
Henry și-a confirmat demisia în timpul unei convorbiri telefonice luni cu secretarul de stat Antony Blinken, care se afla în Jamaica, potrivit unui oficial american.
El este binevenit dacă vrea să rămână în Puerto Rico, a adăugat oficialul.
Fără președinte sau parlament - ultimul șef de stat, Jovenel Moïse, a fost asasinat în 2021 - Haiti nu a mai avut alegeri din 2016. Dl Henry, numit de Jovenel Moïse, ar fi trebuit să părăsească funcția la începutul lunii februarie.
La începutul lunii martie, el a semnat un acord la Nairobi pentru a permite trimiterea de polițişti din Kenya în Haiti și de atunci încerca să se întoarcă în țara sa.
Caricom intenționează să ajute la restabilirea „stabilității și normalității” în Haiti, a avertizat în urmă cu câteva zile președintele Guyanei, descriind situația de acolo ca fiind „disperată”.
Haiti. Stare de urgență și restricții de circulaţie
Capitala haitiană este scena ciocnirilor dintre poliție și bande armate, care atacă locuri strategice precum palatul prezidențial, secții de poliție și închisori.
Cel mai recent semn al crizei de securitate este evacuarea luni a întregului personal al Uniunii Europene prezent în Haiti.
În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, americanii și-au evacuat personalul diplomatic neesențial cu elicopterul.
Autoritățile haitiane au declarat stare de urgență în urmă cu o săptămână, însoțită de interzierea irculaţiei pe timp de noapte în departamentul de Vest, care include capitala, dar ele nu controlează pe deplin acest teritoriu.
Aceste interdicţii au fost prelungite luni până joi, potrivit unui comunicat al autorităților.
Ce urmează pentru Haiti
Potrivit mai multor diplomați, întâlnirea de la Kingston avea ca scop oficializarea unei propuneri către Ariel Henry, astfel încât acesta să cedeze puterea unui consiliu de tranziție care să cuprindă un grup larg al societății civile haitiane.
Luni, Consiliul de Securitate al ONU a cerut tuturor actorilor politici haitiani să participe la „negocieri serioase” pentru „restaurarea instituțiilor democratice” ale țării.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a anunțat, după întâlnirea din Jamaica, că Statele Unite vor oferi în plus 133 de milioane de dolari pentru rezolvarea crizei, inclusiv 100 de milioane pentru forța multinațională care să fie trimisă în Haiti și 33 de milioane ajutor umanitar.
Premierul canadian. Justin Trudeau, prezent virtual în timpul discuțiilor, oferise cu puțin timp înainte aproximativ 91 de milioane de dolari.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)