Ce se întâmplă cu pesoanele care au HIV în Galați

Persoanele seropozitive din județul Galați, au de acum o linie telefonică specială pentru aceștia. Asociația Pacienților Galați a pus la dispoziția pacienților cu HIV numărul de telefon 0748.099.373 de unde pot solicita informații atât telefonic, cât și pe WhatsApp.

Persoanele care trăiesc cu HIV au astfel ocazia să primească informații utile despre drepturile pe care le au, conform legii, sau să reclame dificultățile întâlnite în accesarea tratamentului pentru HIV, a serviciile medicale sau sociale.

Serviciul este un ajutor imediat pe care o persoană care trăiește cu HIV îl va primi pentru situația în care se află, chiar și asistență pentru eventualele situații de discriminare.

Serviciul de consiliere telefonică prin WhatsApp face parte din proiectul „Consultanță telefonică gratuită pentru pacienții cu HIV din Galați”. Proiectul mai include și realizarea a 150 KIT-uri cu materiale legate de tratamentul pentru HIV și aderența acestuia, scopul final al KIT-ului informativ fiind acela de a-i ajuta pe pacienții care trăiesc cu HIV din județul Galați să înțeleagă care sunt pașii necesari pentru a ajunge la stadiul de HIV nedetectabil.

Status HIV nedetectabil (cantitatea de virus din organismul unei persoane infectate este de sub 50 copii/ml sânge) înseamnă un risc extrem de scăzut de transmitere a virusului HIV de la o persoană infectată, în acest stadiu, la una neinfectată.

„Este pentru prima oară când punem la dispoziția pacienților care trăiesc cu HIV din județul Galați un serviciu atât de complex: consiliere gratuită prin telefon/WhatsApp și 1 KIT informativ legat de tratamentul pentru HIV și situațiile care îl pot influența în mod negativ. La materialele informative din cadrul KIT-ului au lucrat specialiști și persoane care trăiesc cu HIV și sperăm ca acesta să conducă cât mai multe persoane care trăiesc cu HIV din județ către un status HIV nedetectabil. Infecția cu HIV rămâne o problemă în județul Galați: în 20181 , județul Galați se afla pe locul al 8 lea în România la nivel de noi cazuri de HIV înregistrate”, a declarat Daniel Scoarță, președintele Asociației Pacienților din Galați.

Asociația Pacienților din Galați a apărut în anul 2016 ca răspuns civic la dificultățile cu care se confruntau pacienții din județul Galați în sistemul public medical. Pe parcursul celor trei ani de existență, organizația a informat cu privire la infecția cu HIV și hepatite un număr aproximativ de 7.000 elevi din 29 licee și școli din județ și a reprezentat numeroși pacienți în relația cu spitalele de care aparțineau.hiv nede