Mulți români cu credite au tendința de a se bucure dacă banca lor intră în faliment. Este cea mai mare greșeală, deoarece nu scapă de rate, a explicat analistul economic Adrian Bența.
După căderea celor două bănci din SUA, majoritatea românilor se întreabă dacă va veni şi la noi o criză financiară, asemenea celei din 2008. Este şi unul dintre motive pentru care românii trebuie să știe ce se va întâmpla cu banii lor în cazul în care una dintre băncile din România va intra în faliment. În acest context, analistul Adrian Benţa a explicat ce se întâmplă cu economiile și creditele clienților în cazul unei prăbuşiri.
Banca în faliment are la rândul ei datorii
Adrian Benţa a explicat ce se poate întâmpla dacă o bancă din România ar intra în falimenz: Va fi un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment.
„Dacă se întâmplă ceva și noi avem datorii la bancă, acestea vor fi preluate de un executor, și în cele din urmă tot ni se vor cere banii. În momentul în care o bancă intră în faliment, va fi o casă de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment. Pentru că banca în faliment înseamnă că și ea are datorii la un moment dat și va trebui să își plătească creditorii”, a explicat analistul economic Adrian Bența.
Nu trebuie să ne bucurăm că banca noastră intră în faliment
Analistul economic mai spune că românii care au credite nu trebuie să se bucure, deoarece nu scapă de ratele la bancă, altcineva va prelua datoria lor.
„Deci nu trebuie să ne bucurăm că banca intră în faliment, pentru că rămâne în continuare obligația de rambursare a împrumutului, dar nu neapărat către bancă, ci către societatea care se ocupă de lichidarea, insolvența sau falimentul băncii.
În principiu nu ar trebui să se modifice condițiile contractuale, însă, după cum știm, în momentul în care semnăm un contract, semnăm și acele clauze scrise cu litere mici în care se spune că trebuie să respectăm condițiile generale de creditare. Prin urmare sunt posibile și astfel de situații”, a mai spus economistul.
Ce se întâmplă cu economiile clienţilor de la banca aflată în faliment
Adrian Bența a mai spus că cei care au economii la bănci, nu au nimic de pierdut, însă pentru asta trebuie să se încadreze într-o anumită sumă de bani.
„În cazul în care avem depozite în respectiva bancă, trebuie să ținem minte că până într-o sumă de 100.000 de euro, depozitele noastre sunt garantate de Fondul pentru Garantare a Depozitelor și cred eu că românul obișnuit, nu cel bogat, nu cel milionar, are o siguranță că banii nu se vor pierde”, a explicat Adrian Bența la antena3.ro.