Ce se întâmplă cu DINOZAURII PITICI din Ţara Haţegului

Vizitatorii celui mare parc de dinozauri din sud-estul Europei, Dino Parc din orașul Râșnov, vor putea vedea timp de două luni fosilele originale ale Balaurului bondoc, un dinozaur pitic ce a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani în Depresiunea Hațegului, exponatul fiind prezentat turiștilor în baza unui parteneriat încheiat între Dino Parc și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.

Fosilele au fost aduse la Râșnov chiar de către descoperitorul lor, Mátyás Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean, și de Mark Norell, de la American Museum of Natural History, doi dintre cei patru membri ai echipei de cercetători care a făcut cunoscută, la nivel mondial, această descoperire. După ce a devenit vedeta expoziției 'Balauri, dragoni, dinozari', de la sediul din Hațeg al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Balaurul bondoc este prezentat acum și la Dino Parc', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului — Universitatea București, Adina Popa.

Balaurul bondoc

Parteneriatul dintre Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Dino Parc Râșnov vizează promovarea reciprocă, asigurarea consultanței științifice de specialitate din partea experților Geoparcului, dar și colaborarea în derularea de proiecte educaționale și de interpretare a patrimoniului geologic. Balaurul bondoc este unul dintre dinozaurii unicat în întreaga lume, un carnivor feroce cu pene care popula teritoriul ce forma Insula Hațegului cu circa 70 de milioane de ani în urmă. Balaurul bondoc este singurul dinozaur care are o denumire științifică în limba română și nu în latină, cum este uzual, ca un omagiu adus culturii românești de către descoperitorii acestuia.

O machetă în mărime naturală a acestui dinozaur a fost realizată de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley și poate fi admirată la sediul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului — Universitatea din București din Hațeg, într-un spațiu expozițional dedicat în întregime Balaurului bondoc.