Acțiuni la concernul petrolier în valoare de 519 milioane de lei au fost scoase la vânzare de Fondul Proprietatea. Etse vorba despre 2.5 la sută, din pachetul de 5,73 la sută, pe care Fondu Proprietatea îl deține la Petrom.
Anunțul vânzării acțiunilor pe bursă a fost făcut de societatea Franklin Templeton Investment Management, care administrează Fondul Proprietatea (FP). Potrivit acestui anunț, societatea a făcut o ofertă de plasament privat accelerat, care pleacă de la un număr de 1.4 miliarde de acțiuni, din totalul de aproximativ 2.8 miliarde de acțiuni, pe care fondul de investiții îl deține la Petrom.
Marţi, la Bursă, prețul unei acțiuni Petrom, era cotat la 0,371 lei. Anunțul făcut de Franklin Templeton Investment Management nu a dus la rezultatul așteptat, și asta pentru că prețul acţiunile Petrom a scăzut la 0,349 lei pe acţiune, adică o scădere cu peste cinci la sută. În prima zi au fost fucte tranzacții pe acțiunile Petrom, în valoare de 6.6 milioane de lei.
În 2013, Franklin Templeton a cumpărat o cotație de 0.87 la sută din totalul acțiunilor Petrom, pentru suma de atunci de 20.7 milioane de lei. La momentul respectiv, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a vândut acțiuni la concernul OMV Petrom, care totalizau 1.6 la sută din totalul pachetului de 100 la sută, pentru o sumă impresionantă, și anume 385 de milioane de lei, cea ce însemna 86 de milioane de euro. Un simplu, calcul arată că la momentul 2013, între pachetul de acțiuni al OMV Petrom era de 5,3 miliarde de euro.
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea (18,99%), iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.
Investiția din Marea Neagră a fost uitată
În 2018, compania OMV Petrom a aratat într-un raportul oficial privind rezultatele financiare din 2018 că nu va lua o decizie privind o posibilă investiție în începerea producției de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Compania, care anunțase 2018 ca an hotărâtor pentru luarea deciziei, citează ”mediul legislativ actual” drept motiv al amânării, în condițiile în care OUG 114, adoptată de Crăciun, impune o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie și plafonează prețul la care producătorii de gaze pot vinde. Între timo, celelbra ordonanță a suferit modificări esențiale.