O mare parte din milioanele de proprietari de mașini va fi aspru lovită de majorările asigurării de răspundere civilă, care deja au intrat în vigoare
Deși autoritățile au anunțat un an fără taxe și impozite mai mari, 2015 aduce o serie de scumpiri, generate în special de necesitățile pieței, cum ar fi scumpirea RCA, sau care sunt permise de legislație, precum posibila creștere a taxelor locale.
RCA de cinci ori mai scump pentru șoferii tineri
În topul scumpirilor se află asigurările de răspundere civilă. Companiile care în alți ani au practicat prețuri care nu le-au permis nici măcar să despăgubească clienții atunci când s-au produs daunele, au fost obligate în acest an să crească tarifele. Acestea au scumpit polițele pentru anumite categorii de șoferi, în special cei cu vârste sub 26 de ani, pentru care asigurătorii practică tarife și de cinci ori mai mari decât în cazul adulților cu vârste de 35 – 40 de ani. Multe din scumpiri s-au produs din 2014. Astfel, potrivit calculelor EVZ, pentru un șofer de 40 de ani, din București, care deține o Dacia Logan din 2007, cu o capacitate de 1.200 de cmc, pe benzină, și care nu a avut incidente în trafic, cea mai ieftină asigurare este la Euroins, respectiv 333 de lei, potrivit site-ului rcaieftin.ro. Cea mai scumpă asigurare obligatorie, pentru șoferul în cauză, este cea a Uniqa, respectiv 688 de lei.
Pentru aceeași mașină, având aceeași experiență ca șofer, un tânăr de 23 de ani ar avea de achitat 1.464 de lei pentru cea mai ieftină poliță de asigurare, la City Insurance. Următoarea companie în topul celor mai ieftine polițe este Carpatica, cu un preț de 1.998 de lei. Cea mai scumpă poliță pentru tânărul în cauză este în portofoliul Groupama: 3.300 de lei.
Coroborată cu scumpirea amenzilor, de la 1 ianuarie, cu aproape 10%, majorarea RCA va face destul de grea viața proprietarilor de mașini.
Energie mai scumpă
Tot de la 1 ianuarie, tarifele la energie pentru piața reglementată vor crește cu circa 0,26%, a anunțat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, piața gazelor naturale se liberalizează pentru IMM-uri, rămâne de văzut cu ce efecte. Orice majorare de preț se va transfera în cele din urmă în prețurile produselor pe care firmele le pun pe piață.
Taxe mai mari pentru casă și mașină
Primăriile care au nevoie de bani pot beneficia de o reglementare a Guvernului care le permite creșterea taxelor locale cu până la 20%. În această categorie intră în special impozitul pe casă și cel pe mașină.
Pentru a plăti mai puțini bani, ar fi bine să profitați de reducerile pe care le oferă autoritățile locale dacă plătiți integral până pe data de 31 martie: 10%. Cei care achită cu întârziere, vor avea în schimb de plătit o amendă de 0,02% din debit, pentru fiecare zi de întârziere.