Ce scot la vânzare băncile din Europa? Şi cine are bani să le cumpere?

Băncile europene se luptă să găsească cumpărători pentru active de 32 de miliarde de dolari, care au fost puse la vânzare pe fondul crizei din zona euro.

Astfel, creditori europeni de amploare, cum sunt Deutsche Bank AG şi Societe Generale SA (GLE) au anunţat că au în vedere să renunţe la active de circa un trilion de dolari în următorii doi ani pentru a îşi creşte capitalurile pe care le au la dispoziţie.

În topul activelor scoase la vânzare se află circa 50 de divizii bancare, răspândite pe întregul glob, potrivit datelor strânse de Bloomberg.

"Evaluările care vor fi făcute acestor business-uri ce urmează să fie vândute este de aşteptat să indice valori mult mai mici decat anterior" a spus Eric Richard, care coordoneaza diviziile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa ale Credit Suisse Group AG. "O mulţime de active sunt scoase la vânzare", a mai spus acesta.

Deşi unele active sunt sucursale extrem de profitabile din pieţe emergente, cum ar fi China şi Estul Europei, investitorii sunt îngrijoraţi de evoluţia situaţiei din zona euro şi a valorii datoriilor suverane, cât şi în legătură cu restricţiile financiare, scrie Bloomberg.

Aceasta ar putea conduce băncile regionale, care deja îşi tranzacţionază activele la niveluri minime record, la situaţia de a îşi include pierderile în preţul de vânzare.

Denizbank (DENIZ) AS, sucursala din Turcia a Dexia SA, şi Bank Millennium SA (MIL), unitatea din Varşovia a Banco Comercial Portugues SA (BCP), sunt două exemple de business-uri profitabile de pe pieţe atractive la care potenţialii cumpărători au renunţat din cauza pretului, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Preţul corect

Cât de mult ar trebui să scadă valoarea activelor bancare pentru a se găsi un cumpărător?

Miliardarul Richard Branson a cumpărat luna trecută Northern Rock Plc cu 747 milioane de lire sterline, prima vânzare a unei bănci deţinute de guvernul britanic care a avut loc din 2008 încoace. Luând în calcul şi costurile adiţionale, valoarea totală a trazacţiei s-a situat la 1,03 miliarde de lire,  sub valoarea de piaţă din iunie a băncii, de 1,1 miliarde de lire, şi cu 400 de milioane de lire sub suma pe care guvernul britanic a investit-o în bancă.

Presiunea exercitată asupra băncilor europene pentru majorarea capitalurilor creste pe măsură ce acestea raportează nivelul de titluri de stat deţinute în portofolii şi odată cu creşterea cerinţelor de capital din partea reglementatorilor europeni. Potrivit Autorităţii Bancare Europene, băncile europene vor avea nevoie de lichidităţi suplimentare pentru capitaluri în valoare de 114,7 miliarde de euro, ca urmare a măsurilor introduse pentru a contracara criza financiară europeană.