Ce schimbări a adus 2014 în materie de taxe şi impozite

Taxa pe stâlp, contribuţia la sănătate pentru cei care încasează venituri din chirii şi modificarea plafonului de la care poate fi cerută deschiderea insolvenţei împotriva clienţilor rău-platnici sunt doar câteva dintre schimbările în materie de taxe şi impozite intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2014 de la 800 la 850 de lei. Ca urmare a acestei majorări, au crescut şi amenzile, deoarece acestea se calculează în funcţie de valoarea salariului minim. Pentru românii plătiţi cu salariul minim, majorarea înseamnă că vor primi mai mulţi bani în mână. O persoană plătită cu salariul minim va primi 710 lei bani în mână, faţă de 668 de lei net, cât îi reveneau înainte de 1 ianuarie 2014.

Însă, şi cei care obţin venituri din salarii şi pensii, deci care plătesc contribuţia la sănătate aferentă acestora, dar au şi venituri din chirii sau din arendarea terenurilor, pe care le-au declarat la Fisc, vor trebui să achite CASS şi pentru acestea. Nivelul contribuţiei la asigurările de sănătate este de 5,5%, la care se adaugă impozitul pe venit, de 16%.

Tot în sfera imobiliarelor a survenit o nouă modificare cu privire la regimul taxelor şi impozitelor. La vânzarea între persoane fizice a construcţiilor de orice fel sau terenurilor, se datorează un impozit calculat în funcţie de perioada de deţinere a imobilului.

Anul acesta vom plăti mai mult şi pe energia electrică, ca urmare a introducerii unor taxe noi pentru jucătorii din industria energetică. Numai taxa pe stâlpi va rotunji factura cu cel puţin 1%.

Taxele pe construcţii speciale vor determina şi scumpirea alimentelor, avertizează Consiliul Investitorilor Români, deoarece şi fermierii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare, de la 1 ianuarie 2014.