Ce şanse avem să scadă impozitele

Ce şanse avem să scadă impozitele

Pentru o reducere a taxelor în 2011, trebuie să crească veniturile la stat. CAS sunt în capul listei de reduceri.

După ce firmele şi cetăţenii din România au fost asaltaţi de creşteri de taxe şi de noi impozite în ultimii doi ani de criză, prognozele pozitive le dau o speranţă că fiscalitatea va scădea. Însă în ce măsură este realistă această speranţă? În mare măsură, potrivit declaraţiilor oficialilor. Andreea Paul Vass, consilierul premierului, a declarat că, "în primul rând, va trebui redusă povara fiscală pe muncă, ceea ce este plauzibil să se întâmple în a doua jumătate a anului 2011", potrivit Agerpres.

Ea a explicat că "povara fiscală pe muncă ar putea fi diminuată în a doua jumătate a anului 2011, cu condiţia realizării creşterii economice pe care o prognozăm". Iar în anii următori, se va putea pune problema diminuării TVA şi a cotei unice, "pentru că suntem într-o competiţie fiscală regională extrem de dură", a precizat Andreea Paul Vass.

Ce stă în calea taxelor reduse

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, analistul financiar Bogdan Baltazar consideră că speranţa reducerii impozitării în acest an nu este realistă. "Dacă vor avea loc reduceri de taxe, ar fi o greşeală, în condiţiile în care companiile de stat rămân nerestructurate şi sunt mari consumatoare de resurse", ne-a declarat el.

Totuşi, dacă ar exista o posibilitate de a reduce impozitele, "poate că s-ar putea încerca, pentru mediul de afaceri, o reducere a contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale în total de la angajat şi angajator", susţine Bogdan Baltazar.

Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, a declarat marţi, la conferinţa de bilanţ al misiunii de evaluare, că există şanse ca România să reducă în acest an TVA până la 19% sau să taie contribuţiile sociale.

"Capacitatea României de a reduce taxele, cum ar fi TVA sau contribuţiile sociale, va depinde de două lucruri. În primul rând, de atingerea ţintei de deficit bugetar prin care să creezi un spaţiu de mişcare. Cea de-a doua provocare este că lucrăm cu guvernul să se creeze un spaţiu pentru reducerea taxelor şi putem obţine acest lucru atunci când colectarea e foarte bună", a explicat şeful misiunii FMI.

Potrivit lui, o colectare mai bună a veniturilor bugetare ar permite ca mai multe persoane să plătească taxe mai mici.