Războiul pornit de autorităţi împotriva benzinarilor riscă să aibă aceeaşi soartă cu cel declanşat faţă de bănci, unde acestea din urmă au reuşit să-şi impună punctul de vedere.
În ciuda dezbaterilor aprinse din ultima vreme în jurul preţului carburanţilor şi al "cruciadei" declanşate de guvernanţi împotriva companiilor petroliere, statul va ieşi învins, cred specialiştii consultaţi de EVZ.
Un raport al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) apărut miercuri în presă arată că principalele companii petroliere au mărit nejustificat preţurile la pompă, în 2010, iar majorările nu s-au regăsit şi în profituri pe măsură.
În urma acestor concluzii, ANAF va demara o inspecţie generalizată la aceste companii, pentru a vedea dacă profitul a fost mutat.
O acţiune "heirupistă"
"Este o acţiune heirupistă, care nu o să aibă niciun efect, cum s-a întâmplat cu băncile", este de părere Ionel Blănculescu, fost ministru delegat pentru coordonarea autorităţilor de control. Potrivit acestuia, "nicio autoritate nu are competenţe să vadă dacă preţul e justificat (raportat la cotaţii etc. - n.r.). Doar piaţa decide acest lucru. Aici Fiscul a făcut o greşeală imensă", a spus Blănculescu.
În ceea ce priveşte al doilea palier, respectiv mutarea profiturilor în alte ţări, de obicei în offshore-uri, prin companii din acelaşi grup, lucrurile sunt foarte greu de dovedit, pentru că de aceea a şi fost creată metoda, spune consultantul fiscal. Prin această procedură, o companie din România cumpără la preţuri supraevaluate sau vinde ieftin la o altă firmă din grup. Potrivit lui Blănculescu, problema nedeclarării profiturilor reale poate fi rezolvată foarte uşor punând impozite pe cifra de afaceri, aşa cum a procedat Ungaria.
Pe de altă parte, ce se întâmplă dacă ANAF descoperă transferul profitului? "Fiscul va ajusta profitul impozabil şi va taxa diferenţa cu 16%, plus dobânzi şi penalităţi", a explicat avocatul Gabriel Biriş. Potrivit acestuia, "este regretabil că Fiscul vorbeşte despre astfel de controale ca urmare a unor presiuni sociale şi nu le face constant şi coerent".
Pe de altă parte, ce ar trebui să mai facă statul? De exemplu, să facă verificări la benzinării, pentru a vedea dacă volumele de carburanţi din stoc corespund cu cele menţionate în contabilitate, potrivit lui Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al AVAS.
Acţionari degeaba la Petrom
El a adăugat că statul este acţionar la Petrom, poziţie pe care nu o valorifică. "Politica de preţuri se hotărăşte în Consiliul de Administraţie (CA), unde statul are doi reprezentanţi, care trebuie să fi dormit în front", spune fostul şef al AVAS. Potrivit lui, premierul ar fi trebuit să aibă de la ei toate informaţiile: politica de preţuri, de investiţii a companiei, dacă sunt justificate sau nu. "Cei doi trebuie să spună care a fost poziţia lor când s-a discutat ultima majorare de preţuri", a adăugat Orăşanu.
Reprezentanţii Ministerului Economiei în CA sunt Marian Ţurlea, director de cabinet al fostului ministru al economiei Adriean Videanu, şi Gheorghe "Bebe" Ionescu. "Statul ar vrea să facă ceva, dar nu ştie cum. Nici elementele pe care le are în trusa de ustensile nu le foloseşte în integralitate", conchide Orăşanu.
"Statul ar vrea să facă ceva, dar nu ştie cum. Nici elementele pe care le are în trusă nu le foloseşte în integralitate.", RĂZVAN ORĂŞANU, fost preşedinte al AVAS