Poate fi Bucureştiul accesibil persoanelor cu handicap?

La iniţiativa preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, Comisia Europeană va lansa un proiect pentru promovarea accesibilităţii în oraşe, pentru persoanele cu dizabilităţi, şi va alege capitala europeană din acest punct de vedere.

Anunţul a fost făcut de către ministrul spaniol al sănătăţii, Trinidad Jimenez, la finalul reuniunii informale a miniştrilor europeni responsabili pentru aceste persoane.

Proiectul va include un sistem de evaluare "asemănător cu cel folosit la evaluarea calităţii" plajelor, astfel că "fiecare oraş va primi un punctaj, potrivit accesibilităţii sale", relatează Agerpres.

Oraşul care va strânge cele mai multe puncte - potrivit evaluării făcute în jurul clădirilor şi spaţiilor publice, reţelei de transport şi infrastructuri, ori informaţiilor şi comunicaţiilor accesibile şi serviciilor oferite publicului, va primi premiul capitalei europene a accesibilităţii în luna decembrie a acestui an, în Ziua europeană a persoanelor cu dizabilităţi.

La Bruxelles va avea loc atunci o conferinţă în care se vor dezvălui numele oraşelor ce sunt modele de urmat pentru toate celelalte.

Cum şi-au învins handicapul persoanele cu dizabilităţi

„Evenimentul zilei” a susţinut în luna februarie campania, "Învinge handicapul!", care a avut în centru câteva persoane cu dizabilităţi care, în ciuda mentalităţii oamenilor, dar şi a lipsei de sprijin din partea autorităţilor, au reuşit să-şi câştige independenţa.

Prejudecăţile celor din jur, lipsa de informaţie şi discriminarea în instituţiile publice reprezintă, de fapt, handicapul pe care trebuie să îl învingă în fiecare zi. Cazurile prezentate de noi pot funcţiona drept exemple pentru alţi oameni aflaţi în situaţii asemănătoare, care nu au încredere în sine. De asemenea, am dorit să tragem un semnal de alarmă în privinţa aberaţiilor din lege care le creează şi mai multe probleme.

La finalul campaniei, ne-am dat seama că principala problemă pe care au semnalat-o toţi este exact lipsa accesibilităţii: de la cea pur fizică, ce ţine de mijloacele de transport sau intrarea în instituţiile publice, până la accesul limitat la educaţie sau la un loc de muncă.

Astfel, mai puţin de 3% dintre românii cu dizabilităţi au un loc de muncă. Asta, pentru că ajung cu greu la serviciu, nu au acces la educaţie, iar cei mai mulţi angajatori români încă îi consideră inutili. Ce şanse are Bucureştiul să ajungă capitală europeană a accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi?