Studenţii s-au arătat interesaţi mai ales de joburile în domeniul IT şi de salariile care depăşesc 350 de euro.
Peste 1.000 de joburi în domeniile finanţe, contabilitate, IT, inginerie, marketing sau vânzări, workshopuri susţinute de specialiş tii în resurse umane, pachete salariale de minimum 350 de euro şi programe de training în cadrul unor mari companii.
Pe scurt, oferta cu care s-au prezentat cele 60 de firme participante la târgul de joburi „Angajatori de top“, ce a început ieri la Centrul Regional de afaceri din Timişoara.
„Un debutant poate câştiga 500 de euro“
Sute de tineri au trecut pe la standurile firmelor participante încă din primele două ore ale târgului în speranţa că dacă vor fi primii care îşi depun CV-urile vor avea şi cele mai mari şanse să prindă un post bun. Ofertele de joburi full-time, mai ales cele din domeniul IT-ului şi din industria de componente auto, au fost cele mai căutate de tinerii studenţi şi absolvenţi timişoreni.
La standul companiei Continental, care produce componente pentru industria auto, era înghesuială mare ieri, în prima zi de târg. „Interesul crescut se datorează faptului că avem mai multe divizii care acoperă o paletă largă de locuri de muncă. Iar un debutant poate câştiga cel puţin 500 de euro“, explică Anica Sumega, reprezentant Continental.
Şi oferta companiei IBM, care şi-a deschis recent un nou punct de lucru în Timişoara, nu a fost neglijată, mai ales că au venit cu 60 de posturi disponibile.
„Am cunoştinţe care lucrează la ei şi ştiu că e un loc unde ai ocazia să te afirmi, să faci carieră“, spune Sergiu Ion, student la Calculatoare, în timp ce se afla la standul companiei.
De altfel, mai toate firmele prezente la târgul de joburi şi-au făcut atent temele şi, ţinând cont de faptul că pe piaţa forţei de muncă din Timişoara cererea este depăşită de ofertă, nu au venit cu salarii sub 350 de euro.
Un salariu motivant, minimum 300 de euro
Pe de altă parte, nici pretenţiile financiare ale studenţilor şi absolvenţ ilor nu pot fi încadrate la categoria modeste. Astfel, mare parte dintre cei prezenţi la târg susţin că un salariu motivant înseamnă minimum 300 de euro, chiar dacă nu pot trece nimic în CV la capitolul experienţă.
„Salariul pentru care aş merge la lucru ar fi de 2.000 de lei, în mână“, spune foarte hotărât Victor Şerban, student în primul an la Electronică şi Telecomunicaţ ii, care tocmai aplica pentru un stagiu de practică pe timpul verii.
Tot cam la acelaşi salariu aspiră şi Ionuţ Pavelescu, student în ultimul an la Calculatoare. „Chiar dacă suntem new entry, nu putem fi plătiţi cu un salariu de muncitor necalificat. În construc- ţii, un muncitor ia 1.500-2.000 de lei. Mi se pare firesc să primesc un salariu cel puţin similar“, consideră Ionuţ.
Totuşi, mai sunt şi tineri care s-ar angaja şi pe un salariu ceva mai mic. „Dacă nu găsesc ceva mai bine plătit, mă mulţumesc şi 300 de euro, dar numai în primă fază“, mărturiseşte Adriana Popa, absolventă de Drept.
Potrivit specialiştilor în resurse umane, oferta salarială destul de consistentă pentru tinerii fără experienţă vine şi ca urmare a faptului că în Timişoara există o criză a forţei de muncă.
DEFICIT
Se caută contabili şi ingineri
Cele mai multe oferte de joburi sunt în domeniul finanţe-contabilitate (350), locul doi fiind adjudecat de IT şi inginerie, cu câte 250 de posturi fiecare. Tinerii interesaţi mai pot vizita târgul până astăzi la ora 16.00, iar organizatorii estimează că numărul vizitatorilor va fi în jur de 5.000 de tineri. „Pentru cei care sunt la final de studii sau au absolvit sunt interesante joburile full-time. Iar bobocii pot opta să facă practică sau să participe la trainingurile oferite de companii“, spune Nicoleta Anton, reprezentanta organizatorilor.