Riscurile care ar putea provoca un al doilea val de criză

Creşterea economică a României este anemică, iar ţara este în continuare vulnerabilă din cauza preţului petrolului şi a problemelor din UE.

Datoriile uriaşe ale statelor din Uniunea Europeană şi creşterea preţului petrolului într-un moment în care economia abia începe să-şi revină sunt cele mai mari pericole care pândesc ieşirea din criză a României, potrivit analiştilor chestionaţi de EVZ.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a dat deja un prim semnal că ne-am putea confrunta cu un al doilea val al crizei. "Ştiţi ce mă îngrozeşte? Dacă se întoarce din nou criza", a declarat şeful statului, săptămâna trecută.

El a precizat că, "deşi părea că a trecut criza, se pare că încă avem mari probleme în Uniunea Europeană. Ce se întâmplă în zona euro cu Grecia, Portugalia, Irlanda să nu credeţi că nu ne afectează".

Şerbănescu: "Vine valul cel mare"

Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că, dacă s-ar întoarce, această criză "nu va mai fi a noastră (din cauze interne - n.r.), acum vine criza din Occident, pentru că ei nu au adoptat măsuri de austeritate, ci au tratat datoriile cu alte datorii".

Potrivit acestuia, fie că vorbim de Grecia, Irlanda sau Portugalia, este doar primul val. "Valul cel mare vine cu Spania, Italia, pentru care nici Germania nu are bani. De cine să fie tratate? De ţări care au la rândul lor datorii înspăimântător de mari?", se întreabă Şerbănescu. Din acest punct de vedere, ţări ca Marea Britanie sau SUA stau mult mai rău decât România.

Şi Nicolaie Chideşciuc, senior economist la ING Bank, este de părere că problema datoriilor suverane este o ameninţare permanentă pentru Europa. Potrivit economistului, economia României ar putea să meargă mai rău decât previziunile iniţiale. "Scumpirea petrolului are un impact deosebit de puternic în România: va induce un mic minus în activitatea economică în trimestrul doi faţă de trimestrul unu 2011. În rest, toate celelalte trimestre le estimăm pe plus şi pe parcursul anului vedem o creştere semnificativă a PIB-ului, de 1,6% faţă de trimestrul IV 2010", a afirmat Chideşciuc.

Creştere anemică

Estimările guvernului indică o creştere economică de circa 3% în 2011. Ilie Şerbănescu nu exclude faptul că, în urma regularizării statistice a PIB, să fie anunţată o scădere economică de 0,1% în ultimul trimestru din 2010. Şi chiar dacă scăpăm de recesiune, "din criză nu ieşim", mai spune analistul, întrucât criza, la noi, "e legată de modelul economic, care este dezastruos".

Matei Păun, managing partner al firmei de consultanţă BAC Investment, spune că "economia s-a stabilizat în mod precar, aşa că nu e de neînchipuit o situaţie în care să ne confruntăm din nou cu probleme economice. Creşterea economică va fi anemică, departe de o relansare serioasă, ca să scăpăm de orice grijă".

Situaţia este valabilă însă nu numai la noi, ci şi în UE sau SUA. "Foarte puţini pot spune cu certitudine că au scăpat", a punctat Păun. În opinia sa, riscurile ar putea veni şi din aprecierea leului, care va afecta competitivitatea produselor româneşti la export şi ar putea crea derapaje la nivelul bugetului.