Cât poţi să scazi din chirie prin negociere

Preţurile chiriilor pot scădea cu circa o treime în urma discuţiilor cu proprietarii. Persoanele căsătorite care au copii au şanse să obţină un discount mai mare, spre deosebire de studenţi.

Cu răbdare, o atitudine relaxată şi spirit de negociere, puteţi obţine o scădere medie de până la 25-30% din preţul unei chirii în urma discuţiilor cu proprietarul locuinţei dorite, susţin consultanţii imobiliari din piaţă. Asta dacă vorbim despre negocieri directe între proprietar şi chiriaş, fără a fi implicat un agent imobiliar, care are un interes evident să obţină o sumă cât mai mare pentru proprietar. În acest fel, agenţia sa ar primi un comision mai mare.

"Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem faptul că tot mai multe discuţii au loc direct între persoana care caută o locuinţă de închiriat şi cea care deţine una. Asta deoarece stabilirea contactului dintre ei este mult mai facilă în prezent, aspect care a redus rolul agentului imobiliar", ne-a spus Maria Avram, manager al agenţiei imobiliare Casa Mea din Bucureşti.

Astfel, eliminarea comisionului agenţiei, dar şi varianta închirierii fără contract îl poate determina pe proprietar să accepte un preţ mai mic decât cel cerut în fază iniţială.

Unde ai cea mai mare şansă la o chirie mai mică

Zonele rezidenţiale unde se practică cele mai mari scăderi din preţul de strigare sunt, deşi pare greu de crezut, cele semicentrale, centrale şi ultracentrale.

"Dacă vorbim de aceste zone, indiferent de oraş, procentele de discount sunt mai mari decât în restul ariilor rezidenţiale urbane, mergând chiar până la 40% în zone precum Piaţa Unirii sau Cotroceni, din Capitală, zone tot mai puţin căutate de chiriaşi", precizează Maria Avramescu.

La polul opus, cele mai mici reduceri pot fi obţinute în cartierele mărginaşe ale oraşelor, unde scăderile pe care reuşesc să le negocieze chiriaşii sunt de maximum 15-20%.

Familiile tinere, favorizate la tratative

Cuplurile de tineri căsătoriţi, mai ales cele cu copii, par să aibă din start un avantaj atunci când îşi negociază chiria. Asta deoarece proprietarii preferă un chiriaş stabil, serios şi responsabil, care doreşte să ocupe un spaţiu pe termen cât mai lung.

"Vă pot oferi drept exemplu, în acest sens, cazul unei tinere familii din Bucureşti care a închiriat, în luna ianuarie, un apartament cu două camere, complet mobilat şi utilat, situat într-un ansamblu rezidenţial nou, la o chirie lunară de 330 de euro pe o perioadă de cel puţin doi ani. Iniţial, cererea proprietarului era de 450 de euro pe lună, iar acesta refuzase anterior să negocieze cu alţi potenţiali chiriaşi", povesteşte expertul imobiliar Daniel Zamfirescu.

Pe de altă parte, categoria celor mai puţin avantajaţi la negociere este cea a elevilor şi studenţilor care vin din provincie în centrele universitare. În aceste cazuri, cei mai mulţi dintre proprietari ajung să le speculeze situaţia şi să impună un preţ mare.

În majoritatea cazurilor, tinerii plătesc atât cât li se cere, mai ales că au la îndemână o soluţie pentru a reduce costurile: împărţirea chiriei cu unul sau chiar mai mulţi colegi de apartament.

"Elevii şi studenţii sunt priviţi cu o oarecare reticenţă de proprietari, motiv pentru care aceştia din urmă încearcă să obţină o chirie cât mai mare", adaugă Zamfirescu.

40% este reducerea faţă de preţul iniţial care poate fi obţinută în zonele ultracentrale din oraşele mari

DIFERENŢE

Cât cer proprietarii şi cât plătesc chiriaşii