Ce păţeşte faţa ta când faci SELFIE

Un estetician avertizează că persoanele care fac multe selfie-uri riscă să aibă probleme cu pielea feţei, care îmbătrâneşte mai repede.

Medicul estetician Ebru Ünal din Turcia explică faptul că expunerea repetată a feţei la undele electromagnetice ale telefonului mobil duce la deteriorarea mai rapidă a celulelor din piele şi implicit la îmbătrânirea prematură a tenului.

Acelaşi efect îl au şi televizoarele, monitoarele calculatoarelor sau alte dispozitive care emit lumină albastră.

Aceasta degradează ADN-ul în celule, fenomen care poate fi evitat prin utilizarea unor creme care conţin antioxidanţi, precum vitamina C sau vitamina E.

Potrivit Wikipedia, Selfie este o fotografie, realizată digital, cel mai des pentru a fi postată pe reţele de socializare. Fenomenul cunoaşte o deosebită amploare, fiind adeseori asociat, în situaţiile extreme, cuo tulburare psihică, specifică persoanelor care îşi petrec o mare parte a timpului în spaţiul virtual online şi au probleme cu socializarea. Cuvântul (de origine engleză) selfie a fost declarat de către Oxford English Dictionary, în noiembrie 2013, ca fiind cuvântul anului.

Fotografiile etichetate ca fiind selfie au, în general, caracteristicile:

  • apare şi braţul persoanei (şi chiar şi aparatul foto sau telefonul mobil, dacă poza estă făcută în oglindă)
  • calitatea pozei poate fi îndoielnică;
  • apar chestii de tip personal: tatuaje, piercing-uri, accesorii stridente (cercei, ruj), muşchi mai dezvoltaţi, animale de companie.

Pentru realizarea unor poze mai bune, practicanţii de selfie recurg şi la utilizarea de selfie stick-uri.

Amploarea „fenomenului selfie” a dus la aceea că unele persoane chiar şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să-şi facă selfie.

Fotograful american Robert Cornelius este cunoscut pentru faptul că a realizat prima poză de tip autoportret din istorie, în 1839, iar astronautul American Buzz Aldrin a făcut primul "selfie" din spaţiu, în 1966.