Ce nu se mănâncă atunci când e caniculă

Nutriţioniştii spun că temperaturile ridicate din timpul verii imprimă un comportament alimentar specific: consumăm mai multa apă, sucuri, fructe şi salate.

Organismul are nevoie de o hidratare intensă pentru a fi activ. Însă, mulţi dintre oameni îşi construiesc meniul zilnic fără prea mari diferenţe faţă de zilele de iarnă, toamnă sau primavară. Vara nu se mai aplică "regula friptuă de porc".

Grăsimile pot duce la stări de leşin în zilele calduroase. În această categorie intră şi preparatele din carne grasă (ca de exemplu sarmalele, varza cu costiţă afumată), pizza sau mâncarea de tip fast-food (în special hamburgerii). Nu prăjelilor, dulciurilor şi alcoolului!

Preparatele obţinute prin prăjire nu sunt sănătoase nicicând pe parcursul anului, cu atât mai puţin vara. Prăjelile sunt foarte grele pentru stomac şi ficat, iar toxinele care rezultă din procesul de prăjire sunt mult mai greu de eliminat de către un organism obosit de efortul acomodării la căldură. Vara este obligatorie o pauză la preparatele cu maioneză şi la sosuri. Maioneza are o compoziţie greu digerabilă şi în plus este uşor perisabilă. Căldura facilitează degradarea rapidă, riscul fiind  toxiinfecţiile alimentare.

Aceeaşi lucru este valabil şi în cazul sosurilor.

Şi dulciurile sunt indigeste pentru organism vara. Frişca şi "cremele", de exemplu,  sunt şi ele perisabile, iar consumul lor duce la toxiinfecţii alimentare grave.

Vara nu va stingeţi setea cu băuturi alcoolice. Cele mai periculoase sunt băuturile fine, de tip whisky sau votca. Nici vinul şi nici berea nu trebuie consumate pe caniculă, deoarece consumul lor favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.