Corpul de Control al Primului Ministru a transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie raportul de control privind verificările pe care le-a efectuat la Agenţia Domeniilor Statului.
Verificările au scos în evidenţă faptul că acţiunile desfăşurate de reprezentanţii ADS, în perioada 2009 - 2012 "pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave", potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.
În raport se mai arată că activitatea preşedintelui, directorului Direcţiei Executări Contracte şi a directorilor Direcţiei Juridice care în exerciţiul atribuţiilor de serviciu nu au luat măsuri pentru recuperarea unor creanţe în valoare totală de 38,3 milioane de lei şi 588.236 dolari "poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată".
O altă neregulă constatată priveşte valoarea creanţelor înregistrate de ADS în conturi din afara bilanţului, care s-a majorat cu peste 43% în 2012 la 77,5 milioane de lei, raportat la 2009, deoarece foarte mulţi debitori nu au fost urmăriţi de instituţie în vederea recuperării datoriilor la timp. Sumele respective nu mai pot fi însă recuperate pentru că aceştia au intrat în insolvenţă şi faliment. Aproape un sfert din totalul datoriilor restante înregistrate de către ADS, adică 99 milioane de lei, reprezintă datoria către stat a SC TCE Trei Brazi SRL, din Insula Mare a Brăilei. Un alt contract cu nereguli este şi cel semnat cu firma Agrocity Center, ai cărei administratori au fost Omar Hayssam şi Anjad E Nassif.
Creanţe neîncasate de 541,1 milioane de lei
În acealaşi timp, vechii conduceri a ADS i se reproşează şi faptul că instuţia mai deţine încă suprafeţe libere de contract, respectiv 39.421 ha, de pe care statul ar putea încasa anual 10.7 milioane lei.
Potrivit raportului, la data de 31 martie, valoarea creanţelor întregistrate de ADS se ridica la 541,1 milioane de lei, bani pe care trebuie să îi încaseze de la datornici, mai precis societăţi comerciale care au încheiat contracte de exploatare din punct de vedere agricol a terenurile proprietate privată a statului. În acelaşi timp, datoriile restante din anii precedenţi însumează 402,7 milioane de lei (creanţa necurentă). Aceste datorii sunt adunate de la cei ce au arendat terenuri agricole şi nu le-au plătit către ADS şi pe care ADS-ul are obligaţia să-i recupereze.