Ratele la creditele în franci luate în 2007 sunt mai mici decât cele la creditele în euro.
Românii care au luat credite în franci în perioada 2007-2008 au motive să fie mulţumiţi de alegerea făcută, în ciuda scumpirii monedei elveţiene în raport cu leul. Ratele la creditele ipotecare în franci luate în 2007 continuă să fie mai mici decât echivalentul lor în euro, potrivit unui calcul Capital care ia în considerare marjele practicate de bănci în 2007 şi evoluţia celor două monede în ultimii patru ani.
Deşi diferenţa a scăzut substanţial, ea există în continuare. În 2007, diferenţa între rata la un credit în franci şi cea aferentă unui credit în euro era aproape de la simplu la dublu, iar în prezent este de aproximativ 14% luând în calcul actualele valori ale cursului de schimb şi ale dobânzilor medii EURIBOR şi LIBOR CH, în funcţie de care se calculează rata lunară.
Există, însă, o categorie de clienţi cu credite în franci elveţieni care nu se pot bucura de decizia luată, din cauză că ei nu ar fi trebuit să ia credit deloc. Este vorba despre acele persoane care au luat împrumutul în franci pe motiv că nu se calificau pentru cel în euro. Gradul lor de îndatorare, adică procentul din venitul lunar pe care îl alocă plăţii ratelor, era, în 2007, la limita superioară admisă de normele bancare: în jur de 50%. Cum aprecierea francului a crescut ratele cu peste 45%, aceştia au ajuns în situaţia de a da aproape toate câştigurile lunare pe rate.
Dobânda bate cursul, refinanţarea e inutilă
Motivul pentru care creditele în franci rămân mai avantajoase comparativ cu cele în euro luate în aceeaşi perioadă este marja mult mai mare pe care băncile au folosit-o pentru împrumuturile în euro. În iunie 2007, creditele ipotecare în euro aveau o dobândă medie de 14%, adică EURIBOR+10% în condiţiile de atunci. În acelaşi timp, la creditele în franci dobânda era de aproximativ 6% sau LIBOR+ 5%. Cum marja băncii rămâne fixă, singurele diferenţe apar din variaţiile celor doi indici medii.
În prezent, dobânda la creditul în euro luat în 2007 este de 12%, iar la împrumutul în franci - de 5,17%. În patru ani, ambele monede s-au apreciat în raport cu leul: euro cu 22% iar francul cu aproape 50%, însă diferenţa de dobândă în favoarea francului rămâne mai mare decât cea de curs în favoarea euro.
Aplicând calculele la un credit de 60.000 de euro pe 30 de ani luat în 2007 şi la echivalentul său în franci elveţieni (97.800, în condiţiile de atunci) obţinem o rată lunară de 2.412 lei la împrumutul în monedă europeană şi de doar 2.064 de lei pentru cel în monedă elveţiană.
Chiar şi comparativ cu dobânzile practicate acum de bănci la creditele în monedă europeană, dobânda la creditele în franci din 2007 rămâne mai avantajoasă, astfel încât refinanţarea creditului ar fi o mişcare nepotrivită.
EVOLUŢIE
Cum au crescut ratele* la credite în patru ani
- Francul elveţian, la maximul istoric
- La ce valori ar putea ajunge francul şi euro la finele anului
- Bate vânt de criză dinspre UE. VEZI cum să-ţi protejezi banii în perioada următoare