De luni intră în vigoare Starea de Urgență decretată de președintele Klaus Iohannis. Ce măsuri pot fi luate de autorități în condițiile legii.
Conform Constituției din România, pe durata stării de urgență, instituită în cazul iminenței producerii ori producerii unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.
Ce măsuri pot fi luate, potrivit dispozițiilor legale, cu mențiunea că NU ESTE OBLIGATORIU să fie aplicate toate restricțiile prevăzute:
- Să se închidă frontiera de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.
Acest lucru poate însemna și limitarea curselor aeriene, a transportului pe calea ferată sau terestru.
- Rechiziționarea de bunuri, potrivit legii. Cel mai probabil acest lucru va fi aplicat pentru asigurarea spațiilor necesare carantinei, putând fi afectate unități de cazare turistică.
- Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore; eliberarea, în cazuri justificate, a unor permise de liberă circulație.
În Italia au fost adoptate măsuri excepționale care limitează circulația persoanelor pe întreg teritoriul Italiei. Sunt permise doar deplasările strict necesare ale cetățenilor (pentru motive de sănătate, muncă sau alte motive bine întemeiate). Autoritățile italiene pot efectua controale și solicita completarea unei declarații pe propria răspundere, pentru a atesta motivul deplasării.
În București se preconizează o limitarea circulației transportului în comun.
"Cred că una dintre măsuri o să fie limitarea, reducerea mijloacelor de transport în comun care fac foarte multă aglomeraţie, în special metroul. Asta nu o să fie o problemă, dacă activităţile sunt reduse. Cetăţenii să înţeleagă că o să funcţioneze serviciile de care au nevoie (...)
Sigur că limitările or să fie graduale, în funcţie de evoluţia situaţiei, de numărul de români care vin în Bucuresti şi în ţară şi de căţi or să fie descoperiţi cu coronavirus", a spus primarul Capitalei Gabriela Firea.
- Efectuarea de controale asupra unor persoane sau locuri.
- Închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice.
- Suspendarea temporară a apariției sau difuzării unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune. Este greu de presupus că se va ajunge într-o asemenea situație, dar este posibil ca autoritățile să solicite timp de antenă pentru comunicarea măsurilor luate de comitetul pentru situații de urgență.
- Raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate. În condițiile în care se va prelungi perioada de 30 de zile a stării de urgență, se poate ajunge și la raționalizarea produselor de bază: ulei, zahăr, făină, dar și a medicamentelor.
Apa îmbuteliată, principalul produs consumat de români, ar putea să nu se mai găsească în magazine, ca urmare a retricțiilor de circulație.
Ca urmare se poate consuma cea de la robinet, așa cum a anunțat și Gabriela Firea: “Totodată, anunţ bucureştenii că Apa Nova a dat asigurări că apă de la robinet din Bucureşti este potabilă şi că se fac zilnic teste complexe în acest sens. Pentru a confirmă şi reatesta calitatea apei potabile, Apă Nova prelevează şi testează zilnic probe din cele 54 de puncte fixe stabilite de comun acord cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti şi Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, din sistemul de distribuţie a apei care acoperă întreg oraşul, probe care sunt analizate în unul dintre laboratoarele acreditate Apă Nova cât şi în laboratoarele altor instituţii.
ApaNova a dat asigurări că apă potabilă nu este un mijloc de transmitere a acestui virus. Mai mult, în niciun moment al procesului de producţie, niciun angajat Apă Nova nu intră în contact cu apă potabilă distribuită consumatorilor din Capitală, acesta fiind complet automatizat şi digitalizat”, a afirmat primarul Capitalei.
- Interzicerea circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale și aeriene pe diferite rute.