Ce mananci in postul Pastelui

Carnea, ouale si laptele pot fi inlocuite temporar cu alimente bogate in proteine si calciu, precum legume, fructe sau alune.

Ciupercile, fasolea uscata, mazarea si soia sunt printre cele mai recomandate alimente in timpul postului deoarece sunt foarte bogate in proteine. Nu uita nici fructele proaspete,  nucile ori semintele. Nu tine post daca ai sistemul imunitar slabit. Acest lucru este valabil atat pentru copii cat si pentru batrani, intrucat sunt mai predispusi la infectii.   

Smochinele si salata au calciu

Fructele, legumele, cerealele, nucile si semintele acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. „Aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si zaharului, sunt surse de proteine. Cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli sunt doar cateva dintre exemplele de surse de proteine vegetale. Mai poti manca insa si alune, mazare, unt de arahide, lapte de soia si linte”, recomanda Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie la Natural Silhouette din Bucuresti.

Calciul este necesar pentru a a-ti pastra sanatatea sistemului osos si poate fi luat din legume proaspete cu frunze verzi, precum salata, dar si din tofu, seminte de susan, soia, smochine si broccoli. Tot din legume proaspete poti lua si zinc, dar si din cereale neprelucrate si nuci.

Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier in timpul postului. „Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si, deci, consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele care contin mult fier, este cat se poate de recomandat”, mai spune Lygia Alexandrescu. Alte surse de fier de care poti dispune in aceasta perioada sunt lintea, soia, mazarea, smochinele, nucile si strugurii.           

Fara pateuri si prea multe dulciuri

Cele mai frecvente greseli pe care poti sa le faci in timpul postului este sa-l tii daca sanatatea nu-ti permite, sa abuzezi de anumite alimente ori  sa mananci produse conservate daca ai tensiunea mare. „Copiii si varstnicii, mai ales daca au diabet, nu ar trebui sa tina post deoarece sistemul lor imunitar este fragil si vulnerabil la infectii. Nici cei cu tuberculoza sau cu infectii aflati in tratament nu trebuie sa tina post”, este de parere Eduard Adamescu, medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor din Bucuresti.

O alta greseala este sa mananci produse din foietaje. Acestea au un continut caloric foarte ridicat, motiv pentru care poti sa te ingrasi desi tii post. Ai grija si la dulciurile de post si nu exagera. Daca nu contin lapte si oua nu inseamna ca nu ingrasa. Ele sunt mai bogate in zahar si in cacao, ceea ce-ti poate aduce kilograme in plus.

Daca te simti rau in timpul postului, specialistii iti recomanda sa incetezi sa mai tii acest regim. Daca il respecti pana la capat nu face trecerea brusca spre proteinele de origine animala, ci gradat.   

Regimul vegetarian infrumuseteaza pielea

Dieta vegetariana pe care si cei care tin post o urmeaza pentru cateva saptamani are multe avantaje pentru sanatate. Normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele, imbunatateste aspectul pielii si usureaza digestia.

„Toate aceste beneficii obtinute in urma unui regim alimentar vegetativ se explica prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate. Acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice si reduc greutatea corporala la normalitate”, afirma Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie la Natural Silhouette din Bucuresti. In plus, dietele vegetariene sunt sarace in lipide, ceea ce duce la scaderea riscului de boli cardiovasculare.