În Sardinia au fost găsite semințe de pepene galben cu o vechime de peste 3.000 de ani, fapt ce demonstrează că acest fruct, alături de alte fructe sălbatice, cereale și legume, făcea parte din dieta mediteraneană încă din Epoca Bronzului, după cum comentează EFE.
O echipă de cercetători italieni și spanioli a analizat în ultimii ani aceste fosile care au stat închise mii de ani în adâncurile unor puțuri și care au fost aduse la suprafață de săpăturile arheologice realizate la Sa Osa.
Italianul Diego Sabato a identificat 47 de semințe pe care le-a datat cu ajutorul testelor cu carbon 14. El a constatat că semințele datau din Epoca Bronzului, spre surprinderea sa, având în vedere că până acum nu existau dovezi care să ateste existența acestui fruct în această regiune și în această epocă preistorică.
A explicat
Cercetătorii au studiat sute de mii de semințe, fructe, grăunțe de polen și fragmente de lemn și cărbune, descoperite în aceste puțuri din Sardinia, alături de boabe de grâu, secară, sâmburi de măsline sau semințe de struguri, mirt și pepene.
'Se credea că pepenele galben a fost introdus de romani și greci, deși unele imagini ale acestui fruct apăreau deja în frescele de la Teba, din Egipt', a declarat Sabato.
Directorul Centrului de Conservare a Biodiversității de la Universitatea din Cagliari, Gianluigi Bacchetta, a explicat că au fost găsite și semințe de struguri, a căror cultivare era atribuită fenicienilor.
În aceste puțuri fosilele s-au conservat "ca și cum erau proaspete" și se putea distinge inclusiv culoarea și textura lor, au spus cercetătorii. Potrivit experților, prospețimea lor s-ar datora existenței chiar și în acea epocă a unor răcitoare pentru conservarea alimentelor.
La studiu au mai participat specialiști în arheobiologie din Madrid, cercetători de la institutul pentru valorizarea speciilor de lemn din Florența și de alte centre specializate de la Universitatea din Sapienza și Politehnica din Valencia.