Circa 10,3 milioane de hectare de teren agricol sunt înregistrate la nivelul UE-28 ca fiind organice, potrivit datelor publicate astăzi de o importantă organizaţie europeană în domeniu. România, deşi se află pe locul şase în Europa după suprafaţa agricolă deţinută, este depăşită de ţări mai mici ca Austria când vine vorba de agricultura bio, atât la numărul de producători, cât, mai ales, de procesatori.
Astfel, potrivit datelor din studiul citat, din suprafaţa totală declarată ca fiind organică în UE-28, circa 4,6 milioane hectare (46,8%) sunt păşuni, alte alte 4,11 milioane hectare sunt culturi arabile, 1,18 milioane hectare sunt culturi permanente (9,7%), restul de 344.119 hectare (4%) având alte întrebuinţări.
Per total, la nivelul UE-28 sunt înregistraţi 257.525 producători organici, cu o medie pe stat membru de 9.197, şi 49.968 de procesatori, media fiind de 1.785. Cum se situează România faţă de aceste cifre?
Potrivit statisticilor furnizate de IFOAM EU Group şi consultate de EVZ, România deţine 289.000 hectare de teren organic, însemnând 2,1% din suprafaţa totală agricolă a României. Din acestea, 95.685 hectare (33,1%) sunt păşuni, 175.078 hectare (60,5%) sunt culturi arabile, 9.431 ha (3,3%) sunt culturi permanente, iar 9.059 ha (3,1%) sunt alte utilizări.
În total, în România sunt înregistraţi 14.159 de producători bio şi doar 120 de procesatori.
Comparativ, care este situaţia în alte state în privinţa agriculturii bio:
Bulgaria – 74.000 ha (2,4%*), 3.893 producători, 132 procesatori; Ungaria – 125.000 ha (2,7%*), 1.672 de producători, 257 procesatori; Austria – 526.000 ha (19,4%* - liderul UE - 28), 22.184 producători, 2.118 procesatori; Estonia – 156.000 ha (16,2%*), 1.542 producători, 109 procesatori; Polonia – 658.000 ha (4,3%*), 24.829 producători, 484 procesatori; Spania – 1,7 milioane ha (6,9%*), 30.602 producători (liderul UE - 28), 3.082 procesatori; Franţa – 1,11 milioane ha (4,1%), 26.466 producători, 11.198 procesatori (liderul UE - 28); Germania – 1,04 milioane ha (6,3%), 23.398 producători, 9.497 procesatori.
* din suprafaţa agricolă totală a ţării
Potrivit statisticilor naţionale, cu peste 13 milioane hectare la finalul anului 2013, România deţine aproximativ 7,6% din suprafaţa agricolă utilizată la nivelul Uniunii Europene, fiind devansată de Franţa, cu 27,8 milioane hectare (16%), Spania, cu 23,75 milioane hectare (13,6%), Marea Britanie - 16,88 milioane hectare (9,7%), Germania - 16,7 milioane hectare (9,6%) şi Polonia - 14,4 milioane hectare (8,3%).
IFOAM EU Group este o organizaţie umbrelă la nivel european, care militează pentru adoptarea unor principii de bază în agricultură – sănătate, ecologie, echitate şi grijă. Organizaţia reuneşte peste 160 de asociaţii membre, de la fermieri şi procesatori, retaileri, consultanţi, până la avocaţi ai consumatorilor.
Mai multe cifre şi o hartă interactivă găsiţi aici.