Specialiștii ne recomandă ca în această perioadă să consumăm cât mai multe legume și fructe pentru a ne reface organismul după perioada de iarnă. Anumite fructe și legume sunt ideale deoarece conțin antioxidanți, vitamine și minerale și ajută la întărirea sistemului imunitar.
Odată cu venirea primăverii, organismul nostru are nevoie de o regenerare după sedentarismul de iarnă și mâncărurile mai grele, mai ales carne, mezeluri, dar și murături care conțin o cantitate foarte mare de sare.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cinci porții de fructe și legume în fiecare zi pentru a diminua riscul dezvoltării anumitor probleme de sănătate, precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.
Ce fructe să mâncăm primărvara
Acum este momentul să profităm de fructele de sezon cum sunt căpșunile, dar specialștii ne recomandă să consumăm și mere, pere, afine sau caise, deși aceastea din urmă sunt mai greu de găsit. Profitați acum și de lămâi sau grapefruit care au proprietăți antioxidante și ajută la detoxifierea ficatului, dar și la slăbit. În plus, sunt bogate în vitamina C.
Căpșunile și afinele au puține calorii, deci sunt perfecte dacă țineți la siluetă. Merele și perele sunt bogate în vitamine. Mărul conține fier, magneziu, dar și vitaminele A și complexul B crucial pentru sistemul imunitar. Perele au și ele vitamine, dar ajută și la digestie. Caisele sunt bogate în vitamina A care ajută elasticitatea pielii și o menține tânără.
Legumele verzi fac minuni pentru organism
La fel de importante pentru organism sunt și legumele. Chiar dacă sunt delicioși, putem înlocui garnitura de cartofi cu alte legume sau putem comsuma cât mai multe salate. Mai ales că este și o perioadă de post. Spanacul și urzicile pot face minumi pentru sănătate. Conțin antioxidanți și sunt bogate în fier. În plus, sunt o sursă de acizi Omega 3 și au proprietăți antiinflamatorii.
Spanacul este bogat în magneziu și poate alunga astenia de primăvară. Pentru un efect maxim este recomandat să nu le gătim prea mult și să le consumăm sub formă de salată sau sucuri.
Salata verde este o bună alegere, deoarece este bogată în vitamina C și E, dar conține și magneziu și potasiu două minerale cruciale pentru organism. Loboda conține vitamina C, K, dar și magneziu și calciu. De asemenea face minuni pentru digestie.
Ridichile și guliile sunt două legume care au puține calorii, dar conțin multe vitamine și minerale. Usturoiul verde este bogat în vitaminele B şi C, fosfor, mangan, calciu şi zinc. Întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, reglează nivelul de colesterol şi previne astfel bolile cardiovasculare.