Chiar dacă Călin Georgescu nu a vorbit despre problemele importante ale societății, precum sănătatea sau educația, acesta a pozat drep un patriot ceaușit, gata să dea orice pentru țara sa. Portretul de Mesia care dorește să salveze țara de „dușmanii” din interior și exterior a fost suficient ca românii să-l voteze. Dar dacă românii sunt proeuropeni, cum au putut vota un antieuropean, care a avut discursuri legionare?
Campania electorală a lui Călin Georgescu
Călin Georgescu, candidatul independent care a fost primul care a intrat în turul 2, și-a bazat campania electorală, în principal, pe distanța tot mai mare dintre promisiunile partidelor politice și nevoile cetățenilor.
Chiar dacă acesta nu a discutat în campania sa electorală despre programe economice sau cum va rezolva cele mai grave probleme ale societății, precum educația sau sănătatea, Călin Georgescu a reușit să convingă cei mai mulți oameni că el este cel mai bun candidat. Astfel, prin numulțumirea și frustrările cetățenilor, el a ajuns în turul 2.
Călin Georgescu nu s-a prezentat cu strategi, cu consilieri sau cu persoane publice, a preferat să pozeze în Mesia care a venit să salveze țara, s-o apere față de „dușmanii” din exterior, Uniunea Europeană și NATO, dar și de cei din interior, de partidele politice.
Românii sunt proeuropeni, dar au votat un antieuropean
Cu toate acestea, cei care l-au votat duminică pe Călin Georgescu se consideră victimele unor promisiuni vagi, chiar dezorientați. Dar dacă majoritatea românilor sunt proeuropeni, cum a putut un segment mult mai mare să voteze pe cineva care se arată antieuropean?
În urma unor rezultate ale unui eurobarometru, realizat după alegerile europene din iunie, se arată românii sunt mai optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene decât media statelor din blocul comunitar (68% față de 65%). Diaspora a votat, în mare parte, cu Călin Georgescu, 40% din cei peste 820.000 de votanți. Astfel, mulți dintre ei au putut influența votul celor de-acasă.
95% dintre români au declarat că sunt patrioți
Patriotismul a fost una dintre cele mai prezentate imagini de Călin Georgescu în campania sa electorală. Un sondaj de opinie, realizat anul trecut în luna decembrie de INSCOP Research, arată că 95% dintre români au declarat că sunt patrioți.
Majoritatea dintre ei susțineau că patriotismul înseamnă o familia cu rădăcini românești și a fi creștin ortodox. Pentru AUR și S.O.S România, aceste două valori au reprezentat cheia spre votul românilor.
Cu toate astea, Călin Georgescu a vorbit despre unul dintre cele mai abordate subiecte de români: că era mai bine în comunism. Astfel, pariotismul ceaușist, cu precădere poporul, patria, strămoșii, istoria milenară, pământul sfânt, învierea neamului românesc, Occidentul care vrea să ne fure țara au fost cele mai discutate subiecte.
Georgescu, discurs despre „învierea neamului românesc”
Afirmațiile halucinante ale lui Călin Georgescu nu se rezumă doar în cadrul bisericii ortodoxe, ci continuă și la bisericile penticostale. În 2022 a ținut, în satul Jebel, județul Timiș, o predică la o biserică penticostală în care a vorbit despre „fericirea și recunoștința” că are posibilitatea de a predica într-o biserică penticostală și despre „învierea neamului românesc“ .
În România, biserica penticostașă are 400.000 de credincioși, cei mai mulți aflându-se în zonele sărace. Astfel, se presupune că și de aici a primit Georgescu o mulțime de voturi.
Klaus Iohannis și SRI
În cursul zilei de ieri, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Superior de Apărare a Țării pentru a analiza posibile riscuri la adresa securității naționale ”generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C”.
Cu toate astea, de ce SRI nu a intervenit? De ce nu a pus la dispoziția președintelui informații depsre candidatul care încearcă să scoată România din NATO și Uniunea Europeană.
Este posibil ca serviciile secrete trebuei să fi avut informații despre Călin Georgescu și grupul acestuia care l-a ajutat masiv în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Care au fost agenții de influență? A fost votul decis de o ăntreagă rețea bine organizartă, cu fonduri suficiente?, conform Dw.com