Johnny Depp e mai vedetă decât Will Smith. O formulă de calcul explică de ce.
Încasări bune, cronici bunicele – nu neapărat extraordinare – ale filmelor tale, dar şi o doză moderată de risc. Acestea sunt criteriile după care se face ierarhia la Hollywood, conform unui algoritm propus de un jurnalist american.
Bill Simmons, comentator de divertisment şi sport, a analizat pe site-ul www.grantland.com carierele şi realizările actorilor care sunt numiţi, în fiecare zi, "staruri de cinema“, fără a merita această emblemă.
Calculând, aşa cum propune Simmons, media încasărilor (din SUA) ultimelor cinci filme din carierele mai multor actori, a ajuns la concluzia că momentan există doar 24 de staruri care, distribuite într-un rol principal, vor vinde un lungmetraj şi-l vor vinde bine, în ciuda cronicilor modeste sau chiar negative.
Calitatea de star de cinema se referă la dragostea atât de mare a publicului pentru un anumit actor, încât spectatorii vor alerga să vadă orice film face el.
Will Smith nu riscă deloc
Este uşor de observat că Johnny Depp este cel mai mare star de cinema din prezent, deşi Will Smith a deţinut titlul până recent, datorită filmelor sale, printre care nu s-a strecurat nici măcar un eşec. Marea problemă a lui Smith este că "joacă la sigur“. Dintre ultimele lui opt pelicule, două au fost continuări la succese anterioare ("Bărbaţii în negru 2“ şi "Băieţii răi 2“), o comedie romantică ("Hitch“), două SF-uri ("I, Robot“ şi "Legenda vie“), două "momeli de Oscar“ ("În căutarea fericirii“ şi "Şapte suflete“) şi un film cu un supererou alcoolic ("Hancock“).
Smith nu iese niciodată din zona lui de confort şi este singurul din lista de 24 care n-a avut în ultimii ani filme cu încasări sub 150 de milioane de dolari.
Depp a avut parte de mai multe riscuri şi mai multe eşecuri, însă succesele sale au fost cu atât mai răsunătoare. În top 10 al filmelor cu cele mai mari încasări din istorie, Depp are patru filme înscrise. Smith nu are nici unul.
Alegerile actorului din "Hancock“ par să aparţină unui robot. Asta pentru că, aşa cum a declarat revistei "Time“ în 2007, la începutul carierei sale, în anii ’90, a analizat lista filmelor cu cele mai mari încasări din istorie. "Ne-am întrebat: care e tiparul aici? Am văzut că 10 filme din 10 aveau efecte speciale. 9 din 10 aveau efecte speciale cu monştri“, a spus Smith.
518,6 de milioane de dolari este media încasărilor ultimelor cinci pelicule cu Johnny Depp, cea mai mare medie pentru un actor de la Hollywood
"Ne-am întrebat: care e tiparul la filmele cu cele mai mari încasări? Am văzut că 10 filme din 10 aveau efecte speciale. 9 din 10 aveau efecte speciale cu monştri.“ WILL SMITH, actor
EFEMER
Statutul de star nu este permanent. O dovedeşte Jim Carrey, înlocuit de Zach Galifianakis şi Kevin James
Deşi numele Jim Carrey pare a fi legat pe veşnicie de noţiunea de mare vedetă, proiectele lui din ultimii şase ani demonstrează că actorul de comedie a intrat în declin şi nu s-a mai oprit.
Ultimele lui cinci filme, "Yes Man“, "Horton“, "Colind de Crăciun“, "I Love You, Phillip Morris“ şi "Pinguinii D-lui Popper“ sunt o sumă de titluri mediocre. Carrey nu mai este deocamdată un star de film. Însă pe lista de 24 de nume de actori există câteva destul de ciudate.
Alegeri bizare
Unul dintre ele ar fi Zach Galifianakis, simpaticul şi nebunul Alan, din cele două filme "Marea mahmureală“. Media încasărilor lui este de 170,4 milioane de dolari, deşi abia acum doi-trei ani a devenit cu adevărat cunoscut. Ultimele lui cinci filme au apărut anul trecut sau anul acesta, deci succesul fulgerător al primului film "Marea mahmureală“ nu intră în calcul.
Galifianakis nu are deloc aparenţa unui star, faţă de alţii din clasament, precum Clooney, Pitt, Depp, însă umorul său şi versatilitatea l-au dus departe. Majoritatea peliculelor alese de el au fost bine primite.
În schimb, un semn de întrebare stă în dreptul numelui Kevin James, numărul 11 în clasament. La fel ca Galifianakis, nu are fizicul unui frumuşel de Holly wood. Mai mult, majoritatea filmelor în care a fost erou principal au avut parte şi de încasări mediocre, şi de cronici mediocre. Printre acestea se numără "Cum s-o dai să fie bine?“, "Oameni mari şi fără minte“, "Vă declar soţ... şi soţie“ şi "Paul Blart, mare poliţist la mall“.
Toate acestea au avut încasări între 50 de milioane de dolari şi 120 de milioane de dolari dar, din păcate, sunt destul pentru ca James să depă şească actori mult mai importanţi şi mai versatili.
Cât despre "zeii Hollywoo dului“, numele pe care le cunoaşte toată lumea, cei care fac parte din elită, toţi sunt prezenţi în top. Mulţi dintre ei, mult mai jos decât ai fi crezut. Partea bună este că aceştia au o carieră plină de diversitate.
Clooney şi Pitt nu se mai gândesc la bani
George Clooney, de exemplu, clasat pe penultimul loc, a ajuns într-o perioadă a carierei lui în care nu mai contează dacă face bani sau nu. Printre filme cu buget mare, ca seria "Ocean’s 11“, el întotdeauna găseşte timp pentru proiecte de suflet precum "Fantastic Mr. Fox“ sau "Oamenii care se holbează la capre“.
Acelaşi lucru este valabil pentru Brad Pitt, care nu a mai jucat de mult în filme "pentru mase". Ba mai mult, el a adus încasări nesperat de mari unor pelicule ca "Ticăloşi fără glorie“ sau "Strania poveste a lui Benjamin Button“.
Denzel Washington a adus încasări medii de 154 de milioane de dolari ultimelor lui filme datorită flerului de a alege proiecte cu poveşti dramatice, dar şi cu acţiune.
PENURIE
Multe actriţe, puţine staruri cu încasări mari
Simmons nu a inclus în clasamentul său vreo actriţă, preferând să se refere doar la actori în rol principal.
În primul rând, Angelina Jolie este imposibil de ignorat. Pe lângă o imensă popularitate, Jolie a avut parte şi de filme cu încasări bune, pe care le-a purtat singură pe umeri şi de o medie a încasărilor ultimelor sale cinci pelicule de 306,3 milioane de dolari, ceea ce ar fi plasat-o pe locul al şaselea în clasamentul celor 24. Printre marile sale succese se numără "Salt“ şi "Schimbul“, dar şi "Turistul“, un film cu încasări bune, dar cronici foarte proaste.
Watson a strâns mai mulţi bani decât Jolie
Emma Watson este orice altceva, dar nu o debutantă, deşi are doar 21 de ani. Joacă deja de 11 ani şi franciza "Harry Potter“, în care deţine unul dintre cele trei roluri principale, este cea mai de succes din toate timpurile.
Media ultimelor ei cinci filme (patru filme "Harry Potter“ şi "Povestea lui Despereaux“) este de 312 milioane de dolari, chiar mai mare decât a Angelinei Jolie, deşi se poate spune că în toate aceste filme nu a avut cel mai mare rol în economia poveştii.
O altă iubită a Hollywoodului, premiata cu Oscar Sandra Bullock, se descurcă şi ea binişor cu încasările, acumulând o medie de 99 de milioane de dolari pentru ultimele cinci filme. "Scandalos“, un film cu buget mic, a încasat doar puţin peste un milion de dolari, iar "Sandy“, cum este alintată, a atras americani chiar şi la un film demontat de critica de specialitate, "Totul despre Steve“. S-a salvat cu "Vrei să te însori cu mine?“, o mină de aur la box-office.