HAOS PE STRĂZI Ce impact au violenţele din Capitală asupra economiei

Continuarea protestelor din Capitală ar putea afecta modul în care investitorii privesc România, consideră economiştii chestionaţi de EvZ. Dacă situaţia se calmează, efectul manifestărilor asupra economiei va fi însă limitat.

"Unul dintre atuu-rile pe care le-a avut România a fost acela că a trecut peste un aspru program de austeritate care a fost implementat fără proteste, spre deosebire de ce s-a întâmplat în Grecia", a declarat economistul Aurelian Dochia pentru EVZ.

Violenţele din ultimele zile din Capitală, mai ales cele de duminică seara, ar putea afecta modalitatea în care pieţele şi investitorii percep România, ceea ce ar duce, în cele din urmă la reducerea fluxurilor de capital către România şi la creşterea costurilor de finanţare.

"Ne-au trebuit ani buni de sacrificii pentru a ajunge în momentul în care România putea fi dată ca exemplu altor state, şi s-ar putea să pierdem totul în câteva zile. Semnalul dat este suficient pentru a eroda încrederea investitorilor şi a pieţelor", a precizat analistul economic.

Potrivit lui Dochia, problema nu sunt protestele, care sunt ceva comun în perioade de austeritate, că "direcţia în care se îndreptă şi care este capacitate de a reacţiona a autorităţilor".

Pe de altă parte, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), susţine că singurul efect economic al acestor proteste ar putea fi creşterea costului finanţării externe, însă "practic, noi nu ne mai împrumutăm de pe plan extern". Potrivit acestuia, nici în privinţa ratingului nu ar trebui să ne facem deocamdată griji, ci doar dacă protestele vor continua o perioadă mai lungă de timp. Economistul șef al Raiffesen: ”Protestele vin într-un moment prost”

Economistul șef al Raiffesen Bank, Ionuţ Dumitru, a declarat că protestele și violențele din Capitală vin întrun moment prost în care agenția Standard & Poors a redus ratingurile mai multor ţări occidentale, măsură care ne va afecta și pe noi. Violențele care au zguduit Bucureștiul duminică seara nu au făcut decât să afecteze imaginea externă a României.

”Fără îndoială acesta este un moment foarte prost. Această situaţie afectează imaginea României, într-un context în care aceasta trecuse de momentul dificil al măsurilor de austeritate implementate, economia se stabilizase, reintrasem pe creştere economică, finanţele publice se mai însănătoşiseră, vulnerabilităţile se mai diminuaseră, lumea vorbea la nivel internaţional din ce în ce mai frumos despre România. Într-un context negativ internaţional se vorbea pozitiv despre România. Cred că după mişcările de stradă avem de luptat la nivel de imagine cu o pată negativă. Avem de explicat de ce se întâmplă lucrurile acestea, care par inexplicabile”, a declarat Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.

”Dacă protestele ar fi avut loc când au fost aplicate măsurile de austeritate, care au fost foarte dure, s-ar fi înţeles, dar acum când lucrurile se stabilizaseră, ce sens mai au astfel de proteste violente şi cui servesc”, se întreabă acesta.