Italia este cea mai afectată ţară din Europa din cauza pandemiei generate de Coronavirus, iar rata foarte ridicată a deceselor provocate de Covid-19 are o explicaţie şocantă pentru o ţară despre care se credea că are un sistem de Sănătate bine pus la punct.
Epicentrul pandemiei în Europa din cauză că are cele mai multe persoane infectate, Italia este şi ţara care are cei mai mulţi morţi din cauza Covid-19.
Ce se întâmplă în spatele acestor statistici negre, care au stârnit îngrijorare în toată Europa, dar şi pe mapamond? Se pare că unul dintre motive, conform cercetătorilor, este reprezentat de infecţiile intraspitaliceşti.
Epidemiologul şi directorul Centrului de Medicină bazată pe Dovezi de la Universitatea Oxford, Carl Heneghan, a lansat recent o dezvăluire tulburătoare: acesta bănuieşte că unul dintre factorii care au dus la creşterea numărului de morţi din cauza COVID-19 în Italia nu are nicio legătură cu virusul în sine, ci cu bacteriile.
În acest sens, statisticile pe care le au reprezentanţii Uniunii Europene vorbesc de la sine: Italia este ţara cu cel mai mare număr de morţi provocate de infecţii nosocomiale din UE (n.r. - o treime dintre victimele infecţiilor nosocomiale din Europa vin din Italia).
Din cauza faptului că antibioticele nu reuşesc să învingă teribilul virus apărut în China, o infecţie virală poate deschide calea unor afecţiuni secundare sau a unor complicaţii precum pneumonia bacterială. Astfel, dacă bacteria este rezistentă şi nu poate fi ucisă cu tratament medical, pică varianta unei morţi cauzate de primul virus. „Este o parte incredibilă a întregii poveşti. Şi este extrem de prevalentă la persoanele în vârstă”, a declarat Heneghan pentru jurnaliştii BBC.
Amintim că în actualul context pandemic şi în urma studiilor recente, nu doar vârsta are o influenţă importantă, ci şi starea de sănătate a populaţiei. Chiar şi aşa, acest aspect nu explică de ce unele ţări raportează mai multe victime decât altele. Cazul Italiei, una dintre ţările de top în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei şi speranţa de viaţă destul de ridicată, devine şi mai straniu în acest context.
O comparaţie între Italia şi China în ceea ce priveşte cifrele mortalităţii în rândul tinerilor arată că acestea sunt asemănătoare. Totul se schimbă când se ajunge la segmentul reprezentat de bătrâni. În categoria persoanelor cu vârsta între 70-79 de ani, în Italia au murit 578 de persoane din 17 martie până pe 1 aprilie, iar în China doar 312 persoane, însă din 11 februarie până acum.
Totuşi, există dubii cu privire la veridicitatea informaţiilor prezentate de Guvernul de la Beijing, despre care mai mulţi oficiali occidentali cred că ascunde adevărata dimensiune a dezastrului produs de Coronavirus în rândul chinezilor.
Revenind la Italia, amintim în ceea ce priveşte vârstnicii peste 80 de ani, în ultimele două săptămâni au murit 850 de oameni, în timp ce în China doar 208 în aproape două luni.
Bilanţul epidemiei din Italia, de vineri, 3 aprilie: 13.915 morţi, 760 de decese produse în ultimele 24 de ore, peste 115.000 persoane infectate.