Priorităţile turismului românesc în 2012? "O singură voce a patronatelor, reducerea taxelor, personal calificat şi strategii care să aducă turişti străini", susţin reprezentanţii din turism.
Pe scurt: "Avem nevoie de o strategie corectă de imagine, TVA-ul ar trebui să fie 9% la toate serviciile turistice, calitatea trebuie să crească, iar personalul să beneficieze de pregătire corespunzătoare", a trecut în revistă Mohammad Murad, preşedintele Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), câteva din obiectivele pentru anul viitor. Acesta a fost prezent la evenimentul "Priorităţile patronatelor din turism în 2012", organizat în cadrul Târgului de Turism de la Romexpo.
Murad a făcut referire şi la vecinii bulgari, unde taxele sunt mult mai mici, iar impozitul pe profit este de 10%. "La ei nu sunt 50 de taxe: taxă de venire, taxă de plecare. etc. Nu mai facem faţă cu atâtea taxe", a punctat el.
În opinia preşedintelui FPTR, nici Guvernul, nici patronii nu au o strategie foarte clară pentru dezvoltarea turismului sau o "cultură patronală". "Timp de 20 de ani, am fost preocupaţi să facem ceva în primul rând pentru noi şi nu la nivel de sector turistic. În plus, avem probleme cu autorităţile locale care nu ne ascultă şi nu ne consultă suficient pentru că puterea este greu de cedat", a mai spus Murad. În context, acesta a explicat că românii au o problemă de încredere, în sensul în care patronii nu au încredere în stat - "noi spunem că ei fură" -, iar statul, la rândul lui, acuză patronii de muncă la negru, de evaziune fiscală. "Plătim miliarde de euro prin impozite şi taxe şi nici măcar nu suntem consultaţi când este vorba de a se elabora o nouă lege în turism ", a adăugat oficialul FPTR. O singură voce a patronatelor Pe de altă parte, patronii din turism, prezenţi la acelaşi eveniment, au punctat câteva probleme care trebuie rezolvate anul viitor, unirea tuturor patronatelor din turism într-unul singur fiind printre cele mai intens dezbătute. "Toţi trebuie să treacă peste orgolii, iar ANAT să înţeleagă că nu poate trăi fără această Uniune", a punctat şi omul de afaceri Viorel Păunescu.
De asemenea, creşterea performanţelor în învăţământul turistic şi realizarea unor strategii care să aducă turişti străini în România au fost alte puncte dezbătute de oamenii din turism.
"Orice industrie are scopul să aducă bani în ţară. Dacă luăm banii de la Paris şi îi băgăm în Bucureşti, noi trăim mai bine. În toate ţările, pe primul loc se situează incomingul şi abia apoi, departe, vine turismul intern, care ia banul din buzunarul drept şi îl pune în buzunarul stâng", a spus Gheorghe Fodoreanu, directorul general al Invitation Romania.
Fără export, orice industrie moare
Potrivit lui, fără export, orice industrie moare, iar turismul românesc nu se poate dezvolta doar cu turişti români care călătoresc în interiorul sau în exteriorul graniţelor ţării.
În acelaşi timp, o altă mare durere, punctată şi de preşedintele FPTR, a fost analizată şi de ceilalţi participanţi la eveniment: lipsa personalului calificat, inclusiv din segmentul gastronomic, foarte important pentru atragerea turiştilor.
"Suntem într-o mare problemă legată de învăţământ. Daţi o căutare pe Google cu «închiriez brevet turism» şi o să vedeţi că îl închiriaţi cu 100 de euro. Închiriem diplome, certificate, închiriem orice", a spus şi Ştefan Tăbăcitu, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Turism.
Până una alta, cei mai reprezentitivi oameni din acest sector îşi pun speranţe în Legea Turismului, care ar putea să rezolve, parţial, problemele stringente din domeniu.
Cu atât mai mult cu cât, din datele Institutului Naţional de Statistică reiese că numărul turiştilor cazaţi în unităţile de profil din România a crescut în septembrie cu 18,7% faţă de luna similară a anului trecut, la peste 688.000, din care 24,7% au fost turişti străini.
În plus, în primele nouă luni ale anului atât sosirile, cât şi înnoptările au înregistrat creşteri cu 16%, la 5,4 milioane, şi respectiv cu 12,5%, la 14,1 milioane. Cum vor arăta cifrele la finele anului? Rămâne de văzut.
Preţurile cresc o dată cu numărul de stele al unităţii de cazare. Un sejur la trei stele va costa 259 de lei, iar unul la patru stele 368 de lei de persoană. În aceşti bani nu intră mesele. Programul "O săptămână la munte" se desfăşoară cu sprijinul Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Pensiunile şi vilele înscrise în acest program sunt situate în mai multe staţiuni turistice: Arieşeni, Azuga, Băile Olăneşti, Buşteni, Crivaia, Gura Humorulu, Gura Râului, Moeciu de Sus, Odorheiul Secuiesc şi Predeal.
Până la începutul lunii decembrie, profită de tarife speciale şi românii care aleg să petreacă un sejur în staţiunile balneare. Pachetele de şase - nouă nopţi de cazare la hoteluri de două şi trei stele costă între 270 şi 750 de lei de persoană. EXTERN Cât te costă vacanţa de vară departe de ţară Printre cei care au studiat cu atenţie ofertele de la târg sunt români care se gândesc deja la vacanţa din vara anului viitor. Este şi cazul lui George, un student din Bucureşti. "Am zis să trec pe aici ca să văd care sunt ofertele pentru vara viitoare. Pentru Revelion mi-am făcut deja planuri", ne-a declarat acesta. Potrivit consultanţilor în turism, dacă vom aştepta până în aprilie sau mai pentru a ne decide pe ce plajă vrem să ne petrecem concediul din vară, vom plăti mai mult decât în acest an indiferent de destinaţie. Pentru cei care au deja ceva bani puşi deoparte şi se hotărăsc rapid unde vor să plece peste mai bine de şase luni de zile în concediu, agenţiile vin cu oferte imbatabile. "Pentru vara anului 2012, am lansat oferte cu reducere early booking de până la 40% valabile pentru perioada târgului şi încă o săptămână după eveniment", a declarat managerul agenţiei Christian Tour. Astfel, un sejur de şapte zile în Creta, în luna mai, nu te costă mai mult de 119 euro de persoană, în timp ce o vacanţă pe insula grecească Santorini, considerată una dintre cele mai frumoase din lume, costă circa 316 euro, asta dacă îţi achiţi vacanţa până pe 15 februarie. Pentru Turcia, un pachet turistic în regim all inclusive costă de la 375 de euro în sus. În aceşti bani intră transportul şi cazarea.
Oferte bune există şi pentru Spania sau Bulgaria, unde reducerile se apropie de 25% dacă achitaţi întreaga vacanţă până la finalul acestui an.
INTERN
Criza ne-a adus mai mulţi vizitatori
Puteţi afla astfel, printre altele, că până şi o comună din judeţul Mehedinţi, Sviniţa, are vreo cinci obiective turistice demne de vizitat. Turişti mai mulţi în acest an De altfel, folosirea de fonduri europene pentru promovarea turistică a diverselor regiuni ale ţării, a dus, potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eugen Curteanu, la creşterea numărului turiştilor. "Ultimele date raportate de Institutul Naţional de Statistică arată creşterea cu 16% a numărului de turişti români cazaţi în unităţi din România în primele opt luni ale anului 2011 faţă de perioada similară a anului trecut şi cu aproape 13% a numărului de turişti străini", a declarat acesta. În acest an, circa 80% dintre românii care şi-au permis o escapadă de câteva zile au preferat destinaţiile interne, în parte şi pentru că bugetele lor de călătorie au fost drastic reduse de criză.
Potrivit mai multor studii, românii sunt dispuşi să cheltuiască între 300 şi 500 de euro pentru o vacanţă. Consultanţii în turism şi hotelierii se aşteaptă ca numărul celor care îşi vor petrece sărbătorile de iarnă în staţiunile româneşti să fie destul de mare.
Cât te costă sărbătorile tradiţionale
Cei cei care vor opta pentru un Revelion tradiţional în Bucovina vor scoate din buzunar circa 1.800 de lei, pentru cazarea timp de patru nopţi la o pensiune de patru stele, pentru masa dintre ani şi pentru a fi colindaţi aşa cum se cuvine. Dacă vă decideţi asupra destinaţiei pe perioada târgului beneficiaţi de oferte care pot merge până la 15%.
Un Revelion pe Valea Prahovei nu este deloc unul ieftin putând rivaliza uşor, la preţ, cu destinaţiile externe. Astfel, trecerea în 2012 în Poiana Braşov vă poate costa şi 2.500 de lei. Şi la Predeal tarifele pentru Revelion sunt destul de piperate. Un pachet turistic cu cazare la patru stele te costă circa 2.100 de lei la un hotel de trei stele.
- Tu unde mergi în vacanţă?
- De ce nu apelează românii la agenţiile de turism
- Top zece destinaţii de vacanţă. VEZI lista celor mai vizitate ţări | VIDEO