Proiectul declarat câştigător pentru amenajarea zonei este "o soluţie de prost gust", susţin bucureştenii, dar şi mai mulţi arhitecţi.
Piaţa Universităţii ar urma să fie reamenajată după ce se va termina de construit pasajul subteran. Noua "faţă a zonei", care va costa aproximativ 500.000 de euro, a fost aleasă de o comisie din care au făcut parte opt arhitecţi, printre care şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Numai că, mulţi oameni de rând şi studenţii de la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Capitală, care au mers ieri să vadă proiectele expuse la Sala Dalles, au rămas şocaţi de proiectul care a fost declarat căştigător.
"Este o soluţie banală, de prost gust, chiar sinistră. Are mult negru şi nu îmbunătăţeşte cu nimic faţa pieţei", a explicat un pensionar care a venit din curiozitate să vadă cum va arăta pe viitor zona.
Şi o profesoară de la Universitatea Bucureşti a spus că nu îi place proiectul care a fost desemnat câştigător şi că i se pare că această variantă este printre cele mai "urâte" soluţii propuse.
Sudenţi la arhitectură: "Este o ruşine acest proiect"
"Ce este ruşinea asta, nu îmi vine să cred. Pare un proiect neterminat. Şi desenele parcă sunt colaje lipite. Nu se poate aşa ceva. Locurile doi şi trei erau mai bune decât acesta". Aşa au reacţionat două studente la arhitectură, atunci când au văzut ce proiect a luat locul întâi la concursul "Amenajarea spaţiului suprateran parcaj Universitate: proiect tehnic".
Majoritatea vizitatoriilor fără studii de specialitate au fost revoltaţi de proiectul care a fost ales de către specialişti. "Ce sunt beţele acelea negre, parcă sunt ţepele lui Vlad Ţepeş? Este o prostie, puţin verde, mult negru. Mie îmi plăcea locul trei", a fost o altă reacţie, a unui bărbat care se uita consternat la proiect.
"Va fi mai multă verdeaţă"
Întrebat de ce a fost ales acest proiect, arhitectul-şef al Capitalei a explicat că aceasta a fost cea mai "clară şi mai simplă" soluţie. "Este cea mai ieftină soluţie şi cea mai uşor de pus în practică, de aceea a fost aleasă. Şi eu am fost pentru acest proiect", a explicat Pătraşcu, care a adăugat că implementarea acestei soluţii va costa 500.000 de euro.
În timp ce proiectul câştigător prevede doar pavarea zonei unde se aflau cele patru statui de la Universitate, luminarea cu zeci de stâlpi a acestora, dar şi crearea unui spaţiu verde destul de mic, soluţiile care s-au clasat pe locurile doi şi trei prevedeau zone pietonale largi, pasaje subterane pietonale şi pentru maşini şi adevărate oaze de verdeaţă. Întrebat dacă nu i se pare prea sumbru proiectul câştigător şi că acesta prevede montarea a prea multor corpuri de iluminat, arhitectul-şef al Capitalei a recunoscut că soluţia câştigătoare va fi un "pic modificată".
"Ne-am gândit şi noi că sunt prea multe. Artiştii străini gândesc artistic când fac aşa ceva. Nu vor fi aşa multe corpuri de iluminat, vom discuta şi va fi mai multă verdeaţă", a mai spus Pătraşcu.
Piaţa Universităţii urmează să fie amenejată după ideea creionată de Ambra Fabi şi de coautorii Simona Dirvariu şi Carole Lenoble. Aceştia au primit un premiu în valoare de 60.000 de lei şi vor semna cu Primăria Capitalei un contract de reabilitare a pieţei.