“Calendarul sătenilor”, o broşură de câteva zeci de pagini tipărită în 1907, era scrisă de „mai mulţi feciori de săteni” şi conţinea mai multe informaţii utile, dar şi unele în care în care se expunea felul în care oamenii acelor vremuri înţelegeau anumite aspecte legate de traiul lor.
Conform historia.ro, calendarul începea cu un mesaj către săteni şi continua cu o listă de îndrumări menite să alunge proastele obiceiuri ale ţăranilor.
„Femeia e sufletul gospodăriei. Vedem gospodari nepricepuţi care lipsesc veşnic de la gospodărie, altora le plac petrecerile, însă dacă au fericirea de a avea soţie o bună gospodină, ei tot merg înainte. Dacă dimpotrivă gospodarul e deştept, muncitor, harnic, dar soţia e nepricepută sau leneşă, el se va ruina măcar orice-ar face. După ce se cunoaşte o proastă gospodină? Este leneşă, se scoală târziu, îmbrăcată prost, murdară, rău pieptănată; bărbatul şi copiii sunt rupţi, murdari; ea e mereu îmbufnată, se sfădeşte în vânt, e nemulţumită de ea însăşi. Să vă ferească Dumnezeu de asemenea dihanie în casă!”, se arăta în “Calendarul sătenilor”.
Nu lipseaua nici sfaturile medicale. Astfel, constipaţia avea leacul ei simplist. “Dacă ai durere la ieşire: Cu un ceas înainte de masă, să bei în toate zilele câte un pahar de ceai, făcut din frunze de soc uscat la umbra”, se mai scria în publicaţia din 1907.