Microîntreprinderile care au o profitabilitate de cel puţin 20% au de câştigat din noua taxă. Avantajate vor fi companiile din comerţ şi construcţii.
Noul impozit de 3% pe venit este avantajos pentru acele microîntreprinderi care marchează un profit echivalent cu cel puţin 20% din venituri, potrivit calculelor EVZ.
Din această modalitate de taxare câştigă firmele care au venituri mari şi cheltuieli mici. De la 1 ianuarie, microfirmele din România pot alege să plătească un impozit de 3% pe venit, în locul celui pe care îl plătesc toate companiile, de 16% pe profit.
Ovidiu Nicolescu, şeful Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), spune că această decizie a guvernului aduce mai multă flexibilitate la nivelul firmelor mici, dar şi mai puţină birocraţie şi cheltuieli mai mici cu contabilitatea.
El estimează că peste 200.000 de firme vor alege să plătească impozitul de 3% pe venit. "Acest impozit se pretează practic la toate domeniile în care activează microîntreprinderile, cu un avantaj în plus pentru cele din servicii, comerţ şi con strucţii", ne-a explicat Nicolescu.
Cum se optează pentru noul impozit
Practic, pot alege această excepţie de la regulă firmele care au cel mult nouă salariaţi, care nu sunt deţinute de stat şi care estimează că vor înregistra, anul acesta, o cifră de afaceri de până la 100.000 euro.
Dacă doriţi să plătiţi chiar din acest an impozitul de 3% pe venit, grăbiţi-vă să comunicaţi acest lucru funcţionarilor administraţiei financiare.
În acest sens, trebuie ca, până pe 31 ianuarie, să depuneţi de claraţia de menţiuni pentru persoanele juridice, asociaţiile familiale şi asociaţiile fără personalitate juridică, potrivit informaţiilor Fiscului transmise EVZ.
"Acest impozit se pretează, practic, la toate domeniile în care activează microîntreprinderile.", OVIDIU NICOLESCU, preşedinte CNIPMMR