Marea provocarea a candidaților la Președinție pare a fi haina pe care și-au croit-o pentru a vinde electoratului un nou model de președinte, după 10 ani dominați de președintele-jucător. Unificatori, împăciuitori, dirijori, justițiari sau curajoși, toți s-au raportat la Traian Băsescu atunci când au conceput tiparul.
În 2004, acesta ajungea la Cotroceni, cu promisiunea că va juca totul pe o singură carte: Constituția. După luptele politice din ultimul deceniu, chiar șeful statului admitea că viitorul ar putea aparține unui alt profil de președinte. „S-ar putea ca românii să vrea alt tip de președinte. Au avut tipul Ion Iliescu, omul cu privirea către înapoi, către socialismul cu față umană, au avut președinte tipul Emil Constantinescu.(…) Poate românii nu mai vor un președinte-jucător”, comenta el, într-un interviu acordat în 2010, postului de televiziune Pro TV. Este adevărat că tot el adăuga că românii și-ar putea dori un „intelectual cu viziune”. Astăzi, mai toți încearcă să propună un model opus președinteluijucător, dar niciunul dintre ei nu corespunde profilului de „intelectual cu viziune”.
În lipsa revizuirii Constituției, viitorul președinte va avea aceleași atribuții de care a beneficiat și Băsescu. Totuși, el va fi un președinte mai vulnerabil, în condițiile în care va putea fi demis cu votul majorității celor care se prezintă la urne.
Victor Ponta - Președinte-unififi cator
Joacă rolul de președinteunificator, cel care ar veni să facă Marea Unire a unei țări în care fiecare cetățean să fie „mândru” că este român. După ce a purtat ani de zile tricoul cu Che Guevara, social-democratul Victor Ponta îmbracă haina naționalismului și a ortodoxismului. Toate acestea sunt în contradicție cu imaginea de lider european pe care vrea să o proiecteze. Discursul său a fost dublat de afirmații care trădau mai curând spiritul vindicativ: este vorba
Elena Udrea - Președinte-curajos
Liderul PMP susține că va fi „un președinte puternic, curajos, care să nu fie manipulat de baronii locali, care să impună respectarea interesului oamenilor, să respecte independența justiției, Constituția și care să continue procesele de modernizare demarate în ultimii 10 ani”. Udrea a spus că vrea să fie un președinte mai bun decât Traian Băsescu, adăugând însă că viitorul șef de stat va avea o misiune mai ușoară pentru că nu va mai fi nevoit să ducă bătăliile pe care le-a purtat acesta. Deși se recomandă drept o luptătoare, ea spune că o femeie ar aduce foarte multă diplomație la Cotroceni.
Monica Macovei - Președinte-justițiar
Klaus Iohannis - Președinte-mediator
Călin Popescu Tăriceanu - Președinte-constructor
Teodor Meleșcanu - Președinte-dirijor