Ce fac investitorii în criză: Îşi mută banii pe plajele însorite ale paradisurilor fiscale

Criza a gonit banii fondurilor de hedging din ţările dezvoltate ale Uniunii Europene către plajele însorite ale paradisurilor fiscale.

În noiembrie 2011, numărul fondurilor de hedging care aveau sediul în Malta era de 500, iar suma administrată de acestea trecea de opt miliarde de euro. În 2006, erau 165 de fonduri care administrau mai puţin de cinci miliarde de euro, informează Bloomberg.

Deocamdată însă, Malta nu se compară cu Luxemburg, unde mai mult de 700 de fonduri administrează peste 143 miliarde de euro. Totuşi, tot mai multe astfel de fonduri aleg să vină în Malta, iar numărul lor va creşte semnificativ în următorii ani.

Malta, membră în UE din 2004 şi în zona euro din 2008, a devenit tot mai atractivă pentru că autorităţile din La Valletta au răspuns cerinţelor investitorilor privind o mai mare transparenţă a mediului de afaceri şi datorită temerilor investitorilor privind ostilitatea Bruxelles-ului faţă de firmele din afara Uniunii Europene. Astfel, în 2010, au venit aici nouă companii din Insulele Virgine Britanice, şapte din Insulele Cayman şi şase din Luxemburg.

Mai mult de atât, cel puţină 20 de mari fonduri de hedging şi-au mutat o parte a operaţiunilor lor în Malta. Printre ele se numără Clive Capital, cu fonduri de 4 miliarde de dolari, Comac Capital, cu fonduri de 5,2 miliarde de dolari, BlueGold cu 1,2 miliarde de dolari şi Liongate cu 2,8 miliarde de dolari.