”Domul de căldură” este fenomenul care a făcut ravagii în urmă cu aproximativ o lună în nordul Canadei, pe coastra de Nord Vest a Pacificului. Fenomenul are loc cam o dată la 1000 de ani
Domul de căldură este termenul meteorologic pentru fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată, practic blocată, deasupra unei regiuni, din cauza presiunii atmosferice ridicare. Masa de aer cald acționează ca o oală sub presiune.
Temperaturile ating valori extreme, de peste 40 de grade. Masa de aer rămâne uscată și crește major potențialul de aprindere a pădurilor în zona de sud a Europei, acolo unde seceta este cea mai puternică. Incendii de proporții, de pădure, s-au înregistrat în Sardinia, Italia, în această săptămână și la Atena, în sudul Grciei.
Vremea foarte caldă, lipsită de umiditate, continuă, cel mai probabil, în sud, acolo unde este de așteptat ca lucrurile să se înrăutățească din cauza secetei și incendiilor de pădure.
Acest fenomen rar, care are loc o dată la aproximativ o mie de ani, a traversat vestul Americii de Nord și Canada, unde s-au înregistrat temperaturi record de până la 48 de grade Celsius, iar acum se află în Sud-Estul Europei.
Când va fi cea mai fierbinte zi a verii
Valorile de temperatură de la amiază vor atinge, așadar peste 40-42 de grade, iar cele mai afectate zone vor fi câmpiile și văile. Părți ale sudului Italiei, Albaniei, Greciei, Macedoniei, Serbiei, Bulgariei, României și vestului Turciei se vor „coace” la temperaturi între 39 și 45 de grade.
La sfârșitul săptămânii, valul de căldură își va atinge vârful și va aduce cele mai ridicate temperaturi în unele zone. Dup-amiezele vor fi chiar mai fierbinți și mai uscate.
Ziua de luni, 2 august, va fi cea mai fierbinte zi a acestui an pentru zona Balcanilor de sud, spun meteorolgii.