Ce edili au pus frână reabilitării termice, de frica electoratului

Dacă în ultima campanie electorală din 2012, de la locale, tema de principală a fost reabilitarea termică gratuită, acum, majoritatea edililor abia mai montează o schelă la câteva luni. Doar primarul Robert Negoiță a găsit soluția.

Tot mai puține blocuri sunt anvelopate, pentru că edilii de sector au pus frână reabilitării termice odată ce legea spune că nu se mai poate face sută la sută gratuit această operațiune. Motivul: edilii se tem să nu piardă electoratul căruia i-a promis că va face reabilitarea termică sută la sută gratuită.

Pe de altă parte, mai multe asociații de locatari spun că ar fi de acord să plătească o cotă parte, având în vedere că odată reabilitat blocul, apartamentele individuale au mai puțin bani de plătit pentru costurile cu încălzirea (iarna), dar și pentru cele cu factura la electricitate (vara, atunci când canicula ne face pe mulți să pornim aerul condiționat). Și nu în ultimul rând, un apartament dintrun bloc reabilitat are șanse mari să fie vândut la un preț mai mare. Însă nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că proiectele de reabilitare termică a blocurilor țin, până la urmă, și de lăsarea în urmă a unui proiect de oraș ineficient, potrivit strategiei europene privind efienticizarea energetică.

Promisiunile primarilor

La sectorul 5, Marian Vanghelie a refuzat în 2014 să declare câte clădiri a reabilitat, în timp ce sectorul 4 și sectorul 6 reabilitaseră anul trecut 117 și respectiv 244 de blocuri. Și asta în ciuda faptului că toți edilii se laudă că sunt în permanentă căutare de soluții „europene” pentru sectoarele lor. Prinși în efortul de a planta cât mai multe panseluțe, sau în cel de a planta arbuști în locuri care mai de care mai ciudate, aceștia au uitat că Bucureștiul de mâine are dreptul să fie un oraș mai modern.

Chiar și așa, există și primării de sector care au luat în serios acest proiect. În timpul mandatului fostului primar de la sectorul 3, Liviu Negoiță, au fost atrase fonduri în valoare de 3.578.516,69 de lei pentru reabilitat blocuri. La sfârșitul mandatului său, niciun bloc însă nu finalizase procesul de reabilitare, conform datelor publice disponibile pe siteul Ministerului Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice. Actualul edil al sectorului 3, Robert Negoiță, a reușit în doi ani să reabiliteze 319 blocuri, urmând ca, până la sfărșitul lui 2015, să termine de anvelopat alte 200 de clădiri, după ce a accesat 85% din toate fondurile disponibile la nivel național pentru reabilitare termică.