Ce e interzis în discuţiile cu şeful!

Ce e interzis în discuţiile cu şeful!

Nu comentaţi negativ hobby-urile superiorilor, indiferent de relaţia pe care o aveţi cu ei.

Replici pe care le daţi şefilor precum „nu am timp“, „nu vreau“, „nu e treaba mea“ trebuie însoţ ite de explicaţii şi spuse într-un mod cât mai diplomatic. Altfel, există riscul să aveţi destul de multe probleme la locul de muncă, atât cu şefii, cât şi cu colegii de breaslă. Bine ar fi să nu-i spuneţi şefului în cuvinte prea dure cum ar fi mai bine să procedeze sau cum să se comporte. Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să vă abţineţi atunci când vi se cere părerea.

Fără „nu am chef de muncă“

„În discuţiile cu superiorii, încercaţi să păstraţi mereu regulile de bună creştere, nu apelaţi la înjurături, jigniri sau gesturi urâte şi fiţi cât mai diplomaţi în cazul în care trebuie să spuneţi lucruri mai puţin plăcute“, recomandă specialistul în comunicare non-verbală Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal.

Totuşi, ţineţi cont de faptul că nu există lucruri pe care un angajat „nu trebuie să le spună“, atâta timp cât ele se încadrează în limitele bunului-simţ şi sunt adresate cu respect. „Sinceritatea şi comunicarea directă fac mai mult bine decât teama de a nu zice ceva «greşit», în conversaţia cu managerul“, spune directorul de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Camelia Buburuz.

De asemenea, este important să se facă o delimitare foarte clară între ce înseamnă a fi şef sau prieten al celor cu care lucraţi. Specialiştii spun că trebuie stabilite limite astfel încât angajatul să poată spună lucrurilor pe nume, însă „bârfele“ sau „răsfăţul“ dintr-o prietenie să nu se regăsească în mediul profesional.

De asemenea, anumite lucruri, precum familia şefului sau hobbyurile acestuia, nu ar trebui să fie obiectul unei discuţii. „Este de bunsimţ să nu se facă observaţii despre lucrurile personale ale şefului, care nu îşi au justificarea în mediul de lucru“, afirmă Mihaela Stroe.

Un alt lucru pe care poate ar fi bine să-l evitaţi este să-i spuneţi şefului ce nu face bine sau cum ar fi bine să acţioneze în diferite situaţii. „E în regulă să vă spuneţi părerea atunci când vi se cere, însă poate fi deranjant şi nu tocmai «uşor de digerat» când îi spuneţi superiorului cum ar fi mai bine să procedeze sau să se comporte ori ce să nu facă, mai ales dacă sfaturile se bazează doar pe ceva auzit şi nu neapărat pe o experienţă care să susţină într-un fel recomandarea făcută“, afirmă Camelia Buburuz.

Indiferent de relaţia pe care o aveţi cu şeful, nu este o idee bună să-i spuneţi acestuia că nu aveţi chef de muncă sau de un proiect şi eventual să-l dea altcuiva. De asemenea, replici precum „nu e treaba mea“, „nu vreau“, „nu pot“ sau „nu ştiu“ trebuie să aibă şi o explicaţie clară ori o justificare atunci când sunt spuse. Alina Negrea, consultant al companiei Advice Human Resources din Capitală, spune că angajaţii ar trebui să se gândească de două ori înainte să „arunce“ câte o replică de genul „n-am timp“. „Acest lucru poate fi spus altfel. De exemplu, spuneţi proiectul sau activitatea la care lucraţi. Eventual, întrebaţi dacă nu poate să se ocupe altcineva de noul proiect, care nu are foarte mult de lucru“.

Riscurile discuţiilor nepotrivite

Consecinţele unei discuţii nepotrivite diferă de la un caz la altul. În primul rând, relaţiile profesionale cu superiorii se vor degrada. De asemenea, imaginea creată în rândul colegilor poate şi ea să fie afectată. Totodată, în unele companii, la evaluarea de performanţă sau la şedinţe se poate menţiona atitudinea nepotrivită a angajatului sau se pot da avertismente.

Ne puteți urmări și pe Google News