Începând de astăzi 18 iunie, persoanele interesate să economisească pot achiziționa titluri de stat Fidelis. Subscrierea se poate face prin intermediul BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale și Alpha Bank. Persoanele care au conturi deschise la un broker autorizat la BVB pot subscrie direct din aplicație.
Comisioane zero pentru subscriere
În cazul titlurilor de stat, veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, în procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către instituțiile financiare care realizează intermedierea.
Deținătorii de titluri de stat Fidelis ajunse la maturitate își pot reinvesti disponibilitățile neridicate, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
Perioada de subscriere este cuprinsă în interevalul 18-28 iunie 2024. În ceea ce privește dobânzile, acestea sunt similare celor din aprilie.
Dobânzile oferite investitorilor în titluri de stat Fidelis iunie 2024 sunt :
- 1 an (lei) – 6%
- 3 ani (lei) – 6,85%
- 1 an (lei) pentru donatorii de sânge – 7%
- 1 an (euro) – 4%
- 5 ani (euro) – 5%
Pentru a beneficia de bonusul de dobândă, donatorii de sânge interesați trebuie să știe că termenul valabil al adeverinței/carnetului este cuprins în perioada 1 ianuarie 2024 — 28 iunie 2024.
Ediția din iunie a Fidelis este a treia din 2024. La primele două ediție Fidelis din acest an, românii au împrumutat Statul Român cu 4,97 miliarde lei.
Conform Ministerului Finanțelor, până la sfârșitul lui 2024 vor mai exista încă trei tranșe de titluri de stat Fidelis ce vor putea fi subscrise de doritori.
Diferențe între emisiunile de titluri Fidelis și Tezaur
Românii mai au și varianta de a investi în titlurile de stat Tezaur, unde randamentele sunt în prezent de 6% pe 1 an și de 6,85% pe 3 ani
În cazul titlurilor de stat Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei sau 1000 de euro. Donatorii de sânge, însă, pot să opteze să investească doar 500 lei. Spre deosebire de Fidelis, la titlurile de stat Tezaur nu există o sumă minimă, existând posibilitatea de a investi chiar sume de 100 de lei.
O diferență majoră între cele două emisiuni de titluri de stat – Fidelis și Tezaur – este însă legată de răscumpărare. Cum titlurile de stat Fidelis se listează la Bursa de Valori București, cei care vor dori să le vândă pentru că au nevoie de bani, la un moment dat, o pot face înainte de scadență, fără a pierde dobânda aferentă perioadei în care u deținut respectivele titluri. În schimb, la Tezaur răscumpărarea înainte de termen aduce cu sine și pierderea dobânzii.
Titlurile de stat Tezaur se pot procura prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.