Ce depozit să alegi

Dobânzile la economiile în lei sunt mai mari decât la cele în euro.

În primele patru luni ale anului, preferinţa românilor pentru depozitele în lei în raport cu cele în euro a fost evidentă. Astfel, la Bancpost circa 75% din opţiunile deponenţilor s-au îndreptat spre moneda naţională, cei mai mulţi clienţi ai Emporiki, BRD, Banca Comercială Carpatica şi ING alegând, de asemenea, leii.

Evoluţiile dobânzilor şi inflaţiei pot oferi câteva indicii în privinţa preferinţelor din viitor ale românilor.

"Măsurile luate, în ultimul timp de BNR, au indus la nivelul populaţiei aşteptarea că leul nu se va deprecia. Pe lângă asta, dobânzile la depozite în lei sunt net superioare celor la depozite în euro", spun oficialii RBS.

Dobânzile la depozitele în euro sunt cu circa 3 puncte procentuale mai mici decât la cele în lei. În plus, consideră bancherii ING, inflaţia a crescut destul de accelerat în zona euro, iar dobânzile depozitelor în moneda europeană au indicat mai degrabă o tendinţă de scădere. Economiile în euro nu au mai fost, în viziunea românilor, o protecţie în raport cu inflaţia.

În schimb, creşterea in fla ţiei locale nu a descurajat românii săşi plaseze economiile în lei. De alt fel, BNR întrevede pentru finalul anului o inflaţie de 5,1%, faţă de peste 8% cât este în prezent. În opinia bancherilor, "românii vor continua să aleagă leii".

Depozitele preferate

Preferinţele românilor pentru perioadele şi monedele de economisire au rămas neschimbate, potrivit Raiffeisen Bank. Termenul mediu de economisire este de trei luni. Potrivit Bancpost, românii preferă în special depozitele clasice şi nu pe cele "sintetice", care oferă şi plasamente în fonduri de investiţii.

În ultimul timp, preferinţa pentru depozite cu dobândă variabilă a scăzut, fiind alese cele cu dobândă fixă, spun reprezentan ţii BRD. La sfârşitul lunii aprilie, depozitele bancare înregistraseră o creştere anuală cu 2,3%. La Bancpost, Emporiki, Garanti, Carpatica şi BCR, depozitele au crescut în primul trimestru cu circa 10%, iar la Bank of Cyprus, cu 75%.

  • Mai multe detalii puteţi citi luni în suplimentul Capital care apare împreună cu EVZ

COMPARAŢIE

Top 5 depozite la termen în lei pe un an

* Câştigul a fost calculat pentru un depozit de 10.000 de lei deschis pe o perioadă de 12 luni. Profitul net obţinut de client se calculează scăzând din acest câştig impozitul de 16%, precum şi eventualele comisioane percepute de bancă la desfiinţarea depozitului.

Sursa: Conso.ro