Ce credit e mai avantajos în 2011: în lei sau în euro?

Ce credit e mai avantajos în 2011: în lei sau în euro?

Specialiştii cred că pe termen lung e preferabilă moneda europeană, iar pe termen scurt moneda naţională. Dobânzile mari la leu vor scădea în următorii ani. La euro, efectul va fi invers.

Creditele pentru locuinţe ar trebui contractate în moneda europeană, iar cele de consum în lei, recomandă specialiştii. Dobânzile la creditele în lei vor scădea uşor în anii următori, iar cele la creditele în euro vor creşte simţitor.

"Creditul de consum ar trebui luat în lei - recomandarea generală este să ai un credit în moneda în care-ţi încasezi veniturile", explică directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance, Anca Bidian.

În lei, scapi de riscul devalorizării

Ne puteți urmări și pe Google News

Plata ratelor în aceeaşi monedă în care sunt încasate şi veniturile îi păzeşte pe cei care se îndatorează de potenţialele efecte ale deprecierii leului. În acest scenariu ei ar scoate din buzunar mai mulţi lei pentru a plăti ratele în euro. Însă estimările băncilor indică un leu mai puternic în anii următori. Chiar şi în aceste condiţii, este bine de ştiut că "pariul" pe curs este cel mai greu de câştigat, evoluţia acestuia fiind influenţată de o mulţime de factori greu de anticipat.

La un credit de consum în valoare de circa 21.500 de lei (aproximativ 5.000 de euro) contractat pe o perioadă de cinci ani rata lunară este de circa 530 de lei. Aceasta în cazul unei dobânzi anuale efective (DAE) de 17,8% pe an. În anii următori dobânzile la creditele în lei vor scădea uşor. Indicele de referinţă pentru multe din creditele contractate în lei, ROBOR la trei luni, urmează să scadă: dacă la sfârşitul lunii decembrie a fost de 6,18% la sfârşitul lui 2012 ar putea ajunge la 5,3%, iar în 2013 media s-ar putea plasa la 4,8%. Influenţa în cazul împrumutului menţionat nu este semnificativă: rata lunară s-ar reduce cu aproximativ 15 lei în 2013, potrivit calculelor EVZ.

Casa în rate va fi mai scumpă

Cele mai ieftine împrumuturi pentru locuinţe sunt în prezent cele prin programul guvernamental "Prima casă". Principalul avantaj al unui credit în euro este costul mai redus decât al unuia în lei, fapt care permite împrumutarea unui sume mai mari.

Pentru un credit de 50.000 de euro care urmează să fie rambursat în 30 de ani rata lunară este de circa 254 de euro. Calculul este făcut utilizând o dobândă nominală de 4,5% (EURIBOR la trei luni plus marjă de 3,5%), dobânda anuală efectivă a creditului fiind de 5,4%. Ratele la creditele în euro vor creşte în anii următori din cauza majorării dobânzilor. Acestea se calculează în funcţie de indicii de referinţă EURIBOR şi toate prognozele indică majorarea acestora. Rata EURIBOR la trei luni, referinţa pentru creditele "Prima casă", dar şi pentru multe alte împrumuturi acordate pe piaţa autohtonă, ar putea ajunge la 2,2% la sfârşitul lui 2012 şi ar putea fi în medie de 3,2% în 2013, potrivit prognozelor Raiffeisen Bank.

Există şi estimări ceva mai optimiste: de exemplu, ING Bank vede acest indice la 1,7% la sfârşitul lui 2012. Dacă EURIBOR la trei luni va ajunge 3,2% în 2013, dobânda nominală la creditului exemplificat va sări de la 4,5 la 6,7%, iar rata va creşte cu 25%, ajungând la 318 euro. O parte din această majorare ar putea fi însă amortizată de aprecierea leului la nivelul de 4 unităţi pentru un euro la sfârşitul anului menţionat.