Aproximativ 50% dintre români cred că eficiența PNL, partidul de guvernământ, lasă de dorit în ceea ce privește măsurile pentru combarerea epidemiei.
Jumătate dintre români cred că PNL, partidul de guvernământ, face câte ceva pentru combaterea pandemiei de coronavirus ,dar nu suficient, arată o cercetare Avangarde privind percepția populației asupra stării de urgență.
Conform Raportului cercetării naționale referitoare la Starea de Urgență, 22% dintre cei chestionați sunt de acord că PNL face tot ceea ce trebuie pentru combaterea pandemiei, în vreme ce 20% spun că nu.
Cei mai mulți dintre cei intervievați (92%) spun că strategiile pentru combaterea pandemiei trebuie făcute de experți, și nu de politicieni.
Restrângerea drepturilor și libertăților
Un procent de 65% dintre cei chestionați sunt de acord să le fie restrânse o parte din drepturile și libertățile fundamentale în perioada stării de urgență, iar 72% sunt de acord cu prezența armatei pe străzi. În acest context, 51% dintre români cred că anumite instituții (care nu sunt nominalizate) pot comite abuzuri la adresa cetățenilor, sub acoperirea stării de urgență.
Aproape jumătate dintre cei chestionați sunt de părere că Statul Român ar fi trebuit să închidă granițele, pe perioada pandemiei, și să interzică revenirea în țară a românilor care muncesc în străinătate. 37% nu sunt de acord cu o asemenea măsură, în vreme ce 14% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.
Lipsă de încredere în corectitudinea achizițiilor
Dintre cei care au participat la interviuri, 47% sunt de acord că Guvernul și toți cei implicați în achiziții publice vor cumpăra echipamente medicale la prețuri supraevaluate, știind că nu vor fi verificați. Alți 35% au declarat că nu știu/nu răspund și doar 18% au încredere în corectitudinea celor care fac achizițiile.
Drept urmare, 78% dintre cei intrervievați sunt de acord ca toți cei care sunt prinși făcând speculă cu materiale și echipamente medicale (măști, soluții biocide, etc) trebuie judecați și condamnați în regim de urgență.
Sănătatea și Educația necesită investiții prioritare
Cei mai mulți dintre români cred că investițiile Statului trebuie direcționate masiv, cu prioritate, către: sistemul medical (94%), educație (92%), infrastructura rutieră (87%), siguranța cetățeanului (81%), lupta anticorupție (80%).
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 915 de persoane, prin metoda CATI și are o marjă de eroare de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%. Interviurile au fost aplicate în intervalul 06 – 12.04.2020.