USL promite blocarea proiectului Roşia Montană. Economiştii spun că acesta va aduce bunăstare

Proiectul Roşia Montană va fi în continuare blocat, a anunţat co-preşedintele USL, Victor Ponta, cu prilejul lansării "Viziunii USL pentru mediu". PDL dar şi reprezentanţii mediului economic critică abordarea populistă a Uniunii. Analiştii economici chestionaţi de EVZ spun că România are de câştigat în urma acestui proiect, care va aduce prosperitate şi miliarde de euro la buget.

Roşia Montană este un punct important în "Viziunea pentru mediu" lansată astăzi de USL. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a folosit prilejul şi subiectul pentru a ataca adversarii politici, începând, evident, cu Traian Băsescu. "Proiectul de la Roşia Montană e despre interesul naţional al României, despre viitorul României, despre riscurile pe care România trebuie sau nu trebuie să şi le asume. Nu e un proiect pentru pensia preşedintelui Traian Băsescu, nu e un proiect prin care plătim datoriile din campanie ale nimănui" a declarat liderul PSD. Acesta a promis că proiectul "va fi în continuare blocat pentru că nu toţi politicienii pot fi cumpăraţi, aşa cum e cumpărat preşedintele Traian Băsescu, cum sunt cumpăraţi alţii din toate partidele". USL cere desecretizarea contractului Strategia USL pentru mediu cere desecretizarea contractului cu RMGC şi organizarea unui referendum local sau naţional, precum şi "o dezbatere serioasă" în Parlament pe această temă. USL mai vrea realizarea unei evaluări independente care să arate care sunt beneficiile şi costurile implicate pentru statul român, câte locuri de muncă vor fi create, care va fi rolul şi poziţia părţii române, precum şi beneficiile financiare reale. De asemenea, Uniunea cere "o analiză independentă cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor să investească la Roşia Montană", care să arate care sunt acţionariatul şi conducerea acestor companii, destinaţia fondurilor de promovare ale acestui proiect, atât în zona societăţii civile cât şi in zona politică şi o evaluare a modului în care s-au tranzacţionat acţiunile privind acest proiect la bursele externe şi în ce măsură persoane care au influenţat deciziile oficiale au luat parte şi la speculatiile bursiere. USL solicită totodată respectarea Rezoluţiei Parlamentului European cu privire la interzicerea exploatărilor cu cianuri pe teritoriul UE. PDL: Judecata lui Ponta, întunecată de ură Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt atât de orbiţi de ură împotriva şefului statului încât sunt în stare să sacrifice investiţii străine aducătoare de locuri de muncă şi de dezvoltare într-o regiune săracă a ţării numai pentru că acestea sunt susţinute de Traian Băsescu, a spus purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. "Acest gen de abordare arată nu doar iresponsabilitate ci şi micime. În declaraţia sa de astăzi, Victor Ponta dovedeşte încă o dată că nu poate fi un lider politic respectat în România de astăzi", a arătat Sever Voinescu, precizând că liderului PSD nu-i pasă că oamenii din Alba nu au locuri de muncă, că zac în sărăcie şi nu au perspective.

"Lui Victor Ponta ura împotriva lui Traian Băsescu îi întunecă complet judecata. Dar mă întreb de ce i-ar păsa lui Victor Ponta de oamenii din Alba sau din ale locuri din România? El are un loc de muncă stabil, un salariu bun, o casă confortabilă, îşi petrece vacanţele în destinaţii exotice cu prieteni bogaţi, conduce maşini în raliuri. De ce i-ar păsa?", a întrebat retoric democrat-liberalul. Dar oamenii văd şi judecă, a mai spus Sever Voinescu, zi de zi Victor Ponta dovedindu-se a fi apărătorul unui stat care consumă şi inamicul investiţiilor producătoare de locuri de muncă. Baltazar: Proiectul rămâne blocat din pricina "încărcăturii emoţionale" Din perspectiva analistului economic Bogdan Baltazar, aceste declaraţii reprezintă doar "un politicianism ieftin". Acesta a precizat că proiectul este unul "extrem de interesant deoarece exploatează bogăţiile ţării în condiţii de siguranţă, nivelul cianurilor din iaz este unul foarte mic".

În ceea ce priveşte eventualele beneficii pentru statul român ca urmare a exploatării miniere de la Roşia Montană, Baltazar enumeră, pe lângă viitoarele încasări, şi accesul la o tehnologie modernă de exploatare a aurului, mai ales că zăcăminte de metal preţios se mai găsesc şi în alte zone. Potrivit lui Baltazar, acest proiect rămâne deocamdată blocat, pentru că are o foarte mare încărcătură emoţională.

Ionel Blănculescu: Condiţia desecretizării contractului nu are bază reală

"În calitate de consultant financiar, independent de proiectul Roşia Montană, însă dependent de propriile analize, indiferent că subiectul se numeşte RMGC , OMV Petrom, management privat la companii de stat sau orice altă temă economică importantă, iau act de faptul că, în viziunea USL, acest proiect este condiţionat de anumite elemente, precizându-se: «USL nu susţine demararea exploatării aurului la Roşia Montană fără îndeplinirea acestor condiţii şi răspunsul la întrebările ridicate»", susţine consultantul Ionel Blănculescu.

Din punctul acestuia de vedere, "este o poziţie corectă a unei entităţi, chiar politică fiind aceasta, din afara zonei de analiză a acestui complex proiect. Desigur, nu este locul în acest articol pentru a prezenta succint răspunsuri la întrebările pe care entitatea politică şi le pune, însă toate acestea se regăsesc în analizele efectuate pe www.blanculescu.ro".

În ceea ce priveşte una dintre problemele ridicate, desecretizarea contractului, Blănculescu susţine: "ca şi condiţionalitate nu are bază reală, neexistând, în afara actului constitutiv al societăţii RMGC, ce poate fi «desecretizat», mai corect spus descărcat de pe internet sau de la Registrul Comerţului, fiind la îndemâna oricui vrea, un alt contract secretizat. Singurul lucru secretizat, însă, de statul român, nu de compania de proiect, ca obligaţie prin legea siguranţei naţionale şi prin legea mineritului este licenţa de exploatare, posibil a fi desecretizată numai prin modificarea legislaţiei în vigoare, prin Parlamentul României". Oricum, aceasta nu cuprinde decât chestiuni tehnice, pe care statul român le protejează, nedorind ca subsolul aurifer al României să fie subiect de presă tabloidă în Franţa, pentru că tot este la modă "să fim vopsiţi în fel şi chip" în acest spaţiu francofon, precizează Ionel Blănculescu.

"S-ar spune, probabil, ce stat mai este şi ăsta, vecin UE, pretendent Schengen, care-şi ridică poalele în cap, arătându-şi rezervele de aur, argint şi altele, tuturor, dupa o investiţie de 120 milioane dolari ca să le afle? Am fi probabil subiect de ştiri distractive, similar celui mai deocheat autogol din istoria fotbalului, marcat de portar în propria-i poartă, în numai 10 secunde de la începerea meciului", mai adaugă analistul financiar.

Potrivit previziunilor acestuia, proiectul Roşia Montană se va realiza, iar forţele politice din România, "după ce îl vor cunoaşte în profunzime, din punct de vedere tehnic,vor fi de acord cu acesta, deoarece va produce prosperitate şi nivel de trai mai ridicat şi poate mai suportabil pentru electoratul din România".

"Primul noroc după comunism şi capitalism sălbatic"

Ionel Blănculescu spune că, dacă ne dezicem de acest proiect, înseamnă că ne dezicem de o viaţă mai bună. "În acel moment, prietenii noştri din Qatar, cel mai bogat stat din lume, implicat în alt proiect aurifer din România, ne vor întreba dacă suntem bine, dacă nu s-a întâmplat ceva cu noi, pentru a ne acorda primul ajutor", precizează el.

Potrivit acestuia, nu este cazul sa ne dezicem de acest proiect sau de orice alt proiect care poate aduce prosperitate cetăţenilor României.

Consultantul financiar a enumerat beneficiile proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană: "Pe scurt, venituri directe la statul român, pe parcursul a 18 ani, construcţie şi exploatare, de 5,6 miliarde dolari, sub formă de taxe, impozite, redevenţe şi dividende, şi indirect, ca urmare a factorului de multiplicare de 3,5 ori, pe orizontala economiei, de aproximativ 20 miliarde dolari, pe întreaga perioadă a proiectului, de 27 de ani, incluzând şi cei nouă ani destinaţi închiderii şi reamenajării ecologice a teritoriului".

Totodată, aproximativ 1.000 de firme pe orizontala economiei, unele existente, altele care se vor crea, vor beneficia de pe urma proiectului, iar circa 4.000 de muncitori vor fi implicaţi în diferite faze ale proiectului, mai spune Blănculescu.

Pe scurt, 56% din ce va genera proiectul în cei 27 de ani de viaţă vor rămâne în România. "Şi dacă vom avea oportunitatea dublării sau triplării preţului aurului, ca mediu de refugiu în urma Furtunii Perfecte, ce va lovi omenirea în perioada 2012-2013 (Nouriel Roubini şi eu, care o extind la 2014), uncia de aur putând să ajungă la 5.000 dolari, atunci chiar putem spune că România, după 45 de ani de comunism şi 22 de ani de capitalism sălbatic, înregistrează primul noroc în existenţa sa", a conchis analistul financiar. "Ponta se opune creării a peste 3.000 de locuri de muncă" Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană consideră că Victor Ponta se opune creării a peste 3.000 de locuri de muncă în Roşia Montană, iar  Asociaţia "Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană" au trimis o scrisoare deschisă în care explică liderilor USL că Roşia Montană are acum "probleme de mediu grave, care trebuie rezolvate urgent, iar pentru acest lucru este nevoie de investiţii economice serioase, singurele care pot remedia situaţia mediului şi situaţia socială din comună". Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană cuprinde peste 50 de membri, reprezentând organizaţii nonguvernamentale, primarii din judeţele Alba şi Hunedoara, universităţi cu tradiţie, precum şi asociatii patronale şi organizaţii sindicale reprezentative la nivel regional şi naţional.   "Victor Ponta a declarat ca proiectul minier Roşia Montană trebuie să râmână în continuare blocat, nereuşind să dea argumente convingatoare pentru miile de oameni din zona Munţilor Apuseni care îşi doresc doar dreptul la o viaţă decentă prin relansarea mineritului. Este surprinzator cum un preşedinte de partid social-democrat se supune mai presus de toate valorilor ecologiei - după cum dumnealui însuşi s-a declarat un "ecologist convins, habotnic" - abandonand valorile tradiţional sociale precum promovarea creării de locuri de muncă", reacţionaează printr-o scrisoare deschisă Grupul de Suţinere.   Aceştia au invitat toţi politicienii, şi în special pe Victor Ponta, să se informeze la faţa locului pentru a constata săracia şi şomajul din zonă. "Constatăm zilele acestea cum investitori importanţi din Ardeal, precum Nokia, decid să părăsească România. Fără investiţii semnificative, ţara nu va putea traversa criza economică severă în care se găseşte. Proiectul Rosia Montana este în măsură să relanseze întreaga industrie minieră din Romania, fiind o investiţie responsabilă şi solidă, care aduce peste 3000 de locuri de muncă atât de necesare în zona", se mai precizează în scrisoare. Spuneti că "politicienii trebuie să treacă de la vorbe la lucruri concrete în ceea ce priveşte protecţia mediului". Vă solicităm public să ne spuneţi care este soluţia dumneavoastră concretă pentru poluarea prezentă din Roşia Montană!   Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montanăeste format din oameni care ştiu ce înseamnă ecologia, ştiu ce înseamnă credinţa şi ştiu ce înseamnă şi să îţi pese de mediul în care trăieşti. Ştim, de asemenea, că Roşia Montană are ACUM probleme de mediu grave, care trebuie rezolvate urgent, iar pentru acest lucru este nevoie de investiţii economice serioase, singurele care pot remedia situaţia mediului şi situaţia socială din comună.Aşa arată acum Roşia Montană - şi dumneavoastră aţi văzut aceste imagini, le ştiţi prea bine. Ce propuneţi, concret, ca să schimbaţi dezastrul ecologic actual de la Roşia Montană? Şi preşedintele Asociaţiei "Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană", Mariana Szekely, a reacţionat după declaraţiile liderilor USL. "Fotografii ale dezastrului actual: Ape acide, Rosia Montana, Locul unde apele poluate ale paraului Abrudel se intalnesc cu Ariesul, Rosia Montana - Ape acide, Rosia Montana - Sol si ape acide, Cariera Cetate, Rosia Montana, Cariera Cetate - Rosia Montana 2, Rosia Montana - Cariera Cetate, fosta exploatare de stat 0. Am susţinut-o în repetate rânduri şi nu vom înceta să susţinem: mineritul responsabil şi modern, cu investiţii majore, este singura soluţie concretă acum, unica şansă de salvare a zonei de la dezastrul ecologic actual, care fără măsuri concrete şi imediate va continua sute de ani, dar şi de salvare de la depopulare, şomaj şi sărăcie. Aceasta este convingerea fermă a comunităţii de aici. Şi dumneavoastră ar trebui să vă pese de oameni, ca reprezentant al unui partid social, care, în plus, veniţi şi dintr-o zonă cu tradiţie minieră!Pentru comunitatea locală, mineritul nu reprezintă doar o tradiţie de mii de ani, ci şi speranţa unui viitor cu un trai mai bun şi îndestulat, într-un mediu mai sănătos, acasă la noi", se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de preşedinte.