Alături de cotizaţia la bugetul de sănătate, plătită şi până la 1 iulie, mai apare obligaţia plăţii contribuţiei pentru pensii şi şomaj.
Modificările nu se aplică însă şi în cazul pensionarilor. Pentru câţiva mumă, pentru majoritatea ciumă. Recentele modificări legislative referitoare la cei care obţin venituri din activităţi independente, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA) îi avantajează doar pe cei cu venituri foarte mari.
Cea mai mare parte însă, adică românii care fie înregistrează câştiguri la nivelul unor salarii, fie îşi completează sumele de pe contractele de muncă, suportă costuri mai mari.
Plafon de cinci salarii medii
Modificările fiscale care se aplică de la 1 iulie nu le afectează pe acele PFA care îşi stabilesc baza impozabilă conform normelor de venit, spune avocatul specialist în fiscalitate Gabriel Biriş, partener la Biriş Goran.
Cele mai mari costuri vor fi suportate de angajaţii cu contracte de muncă la un angajator care îşi completează veniturile prin activităţi realizate ca PFA. Dacă, până la 1 iulie, ei erau obligaţi să achite la buget doar contribuţia la sănătate în valoare de 5,5%, după această dată suma de plată creşte până la 16,5% din venitul net lunar.
Astfel, la contribuţia pentru sănătate se adaugă cea la bugetul de pensii, de 9,5%, precum şi cea la bugetul de şomaj, de 0,5%, explică Biriş.
Atenţie, o modificare importantă faţă de prima jumătate a anului este plafonarea bazei de calcul pentru contribuţiile sociale la cinci salarii medii pe lună. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei.
În consecinţă, PFA nu vor plăti contribuţii sociale pentru sumele ce depăşesc 9.180 de lei. "Sunt situaţii în care contribuţia la sănătate de 5,5% aplicată la venituri neplafonate să însemne mai mulţi bani de plătit decât 16,5% la venituri plafonate la cinci salarii medii. Este cazul PFA-urilor foarte eficiente", spune avocatul.
Pensionarii, avantajaţi
Ce se întâmplă însă în cazul pensionarilor care au ocazia să îşi rotunjească veniturile prestând un serviciu ca PFA?
Ei nu au de ce să-şi facă griji, spune Luminiţa Hosu, director economic la Expert Star Consulting. Asta deoarece "persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, precum şi persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din OUG nr. 58/2010", care vizează obligaţia plăţii contribuţiilor la pensii, sănătate şi şomaj.
Pensionarii care sunt şi PFA vor plăti, ca şi până acum, contribuţia la sănătate, însă plafonată la cinci salarii medii, mai explică specialistul.