Ce CONDIȚII pune Marea Britanie pentru a RĂMÂNE în UE

Ce CONDIȚII pune Marea Britanie pentru a RĂMÂNE în UE

Londra a început campania de negocieri cu Uniunea Europeană, încercând să impună un pachet de condiții preferențiale pentru a rămâne membru al UE.

Ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, s-a aflat marți în vizită la Berlin pentru a expune pretențiile Londrei. Săptămâna viitoare, o scrisoare conțindând aceste condiții și purtând semnătura premierului David Cameron, va ajunge pe masa lui Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Cei 28 de membri vor trebui apoi să discute aceste propuneri în timpul unui consiliu,la Bruxelles, la jumătatea lui decembrie, discuții care sunt programate să dureze până la începutul anului viitor.

Abia după ce va obține un acord asupra acestor propuneri, Londra va fixa data referendumului, în care britanicii vor fi chemați să se pronunțe dacă doresc sau nu rămânerea în UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consultarea populară va fi organizată cel mai târziu în 2017.

Marea Britanie a trebuit totuși în ultimul timp să mai taie din pretenții. Ele vizează menționarea expresă în documentele UE a statutului special de care Regatul deja beneficiază, în legătură cu moneda Euro sau cu Spațiul Schengen.

Ministrul de Finanțe britanic a repetat marți că dreptul de a avea o monedă națională trebuie să fie menționat în tratatele europene, condiție pentru a rămâne în UE.

Londra mai cere și ca expresia „uniunea tot mai strânsă”, aflată în preambulul tratatelor europene, să dispară.

Pentru Bruxelles, aceste negocieri se anunță foarte dificile, deoarece sunt purtate cu o putere financiară, politică și militară, care este de facto al treilea pilon al Uniunii de 42 de ani.