Fondul Monetar Internaţional (FMI) a inclus în lista companiilor de stat care urmează să fi scoase la privatizare ultimele trei filiale de distribuţie a electricităţii aflate în portofoliul Electrica, filiala de servicii Electrica Serv, dar şi Compania Naţională a Huilei, cu activele viabile, ori complexurile energetice din bazinul Olteniei.
În prezent, din cele opt filiale ale Electrica de distribuţie, cinci au fost deja privatizate, iar ultimele declaraţii publice ale autorităţilor arătau că nu vor continua privatizarea celorlalte trei societăţi, blocată în 2007.
Privatizarea ultimelor trei filiale de distribuţie este menţionată într-un draft al scrisorii de intenţie către boardul FMI, postat astăzi de fostul premier Adrian Năstase (PSD) pe blogul său.
Directorul general al Electrica, Ioan Folescu, ne-a declarat că, într-adevăr, FMI a pus problema privatizării ultimelor trei distribuţii ale companiei, dar după negocierile de la finele săptămânii trecute, acestea au fost scoase de pe listă, inclusiv la cererea reprezentanţilor Ministerului Economiei.
"În ultima variantă a documentului, au fost retrase distribuţiile din zona privatizării, rămânând doar Electrica Serv", a afirmat Folescu.
Potrivit acestuia, eventual, la următoare vizită a delegaţiei FMI, peste trei luni, ar putea să se ia în considerare vânzarea unei participaţii la filiala de distribuţie Transilvania Nord, în funcţie de rezultatele monitorizării din această perioadă.
Ambele companii au fost incluse pe lista extinsă a companiilor monitorizate de FMI.
Strategia energetică, bazată pe cărbune
De asemenea, în documentul elaborat de FMI se vorbeşte despre privatizarea Companiei Naţionale a Huilei, prin vânzarea activelor viabile şi, până în septembrie, lichidarea celor nerentabile. Acelaşi proces se va aplica şi la Termoelectrica, ale cărei active viabile vor fi pregătite pentru privatizare până în martie 2012.
CNH este cel mai mare restanțier la bugetul de stat, datorând peste un miliard de euro, iar potrivit bugetului pe 2011, anul acesta va înregistra pierderi de 198 milioane lei, la venituri de 749 milioane lei. Compania are prevăzut un număr de 8.697 salariați.
Totodată, FMI doreşte vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acţiuni la cele trei complexuri energetice din bazinul Olteniei - Turceni, Craiova şi Rovinari.
Privatizarea acestor companii se doreşte în condiţiile în care strategia energetică se va baza pe cărbune pentru producţia de energie electrică, potrivit oficialilor Ministerului Economiei. Totuși, ponderea producției de energie pe cărbune și hidrocarburi va scădea după ce vor fi puse în funcțiune noi hidrocentrale și noi reactoiare nucleare, arată uUltima variantă a strategiei energetice elaborate de minister. Conform acestui document, lignitul va rămâne, până în 2035, cel mai ieftin combustibil, raportat la unitatea de energie conținută, comparativ cu ceilalți combustibili (gazele naturale vor rămâne cele mai scumpe).