După tensiunile din nordul Africii, firme vest-europene din industria uşoară s-au îndreptat spre România.
Conflictele din lumea arabă începute în acest an au adus un beneficiu nesperat multor companii româneşti din industria textilă sau a încălţămintei.
Branduri importante în domeniu, care produceau în ţări mari manufacturiere ca Maroc sau Tunisia, s-au văzut nevoite să-şi restrângă producţia din nordul Africii. Privirea s-a îndreptat spre România, unde unii dintre ei deja aveau contracte.
"Companii mari de pe pieţele europene care se aprovizionau de la parteneri din Africa de Nord şi-au pus problema de diversificare a surselor în România", ne-a declarat Costin Lianu, directorul Direcţiei Dezvoltare Export din Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, firme din ţări precum Italia, Anglia, Spania sau Germania şi-au transferat comenzile în România. Nepregătiţi pentru cerere
Din păcate, avalanşa de cereri ne-a prins nepregătiţi. "Din nefericire, nu am reuşit să găsim răspuns la cererea unora dintre companiile care produceau în zonele de conflict, pentru că în ultimii doi ani şi jumătate foarte multe capacităţi s-au restrâns, din lipsă de bani", spune Maria Grapini, preşedintele FEPAIUS.
Ea a adăugat că în timp ce piaţa internă e aproape moartă, la multe fabrici de confecţii, printre care Catex Călăraşi sau Rapsodia Botoşani, au crescut comenzile la export, în special pe tricotaje (tricouri, cămăşi, rochii etc.).
Printre brandurile care şi-au sporit comenzile la noi ori doresc acest lucru se numără retailerii Zara, H&M sau Tesco, dacă vorbim despre îmbrăcăminte, ori Manas (Italia), la încălţăminte. "Companii mari care se orientaseră spre alte pieţe s-au întors în România. E mult de muncă acum", susţine Nausica Mircea, director comercial la Certimpex Focşani.
"De circa 3 luni am primit multe cereri, inclusiv pentru achiziţia de firme, de la companii mari din Europa, care au lanţuri de magazine. Noi îi punem în contact cu firme româneşti", spune Angela Vasiliu, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Încălţăminte. Italia este principalul contractant. Şi în acest sector însă multe firme au utilajele oprite şi forţa de muncă împrăştiată.