Printre cadourile oficiale primite anul trecut de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se numără o carte cu efect tridimensional, un tablou cu un porc care înoată şi o sticlă cu gin, relatează joi Press Association.
Printre cadourile oficiale primite anul trecut de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se numără o carte cu efect tridimensional, un tablou cu un porc care înoată şi o sticlă cu gin, relatează joi Press Association.
Astfel, cel mai longeviv suveran din istoria monarhiei britanice a primit 72 de cadouri oficiale în 2019, potrivit datelor publicate de Palatul Buckingham.
Preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, i-a oferit reginei Elisabeta a II-a, pasionată de cai, un piepten pentru îngrijirea acestora, placat cu aur de 24 de carate.
Cartea cu efect tridimensional a fost trimisă prin poştă de preşedintele Chinei, Xi Jinping, iar subiectul său era cea de-a 70-a aniversare a Republicii China.
Guvernatorul-general din Bahamas i-a prezentat monarhului o pictură cu un porc care înoată, în timp ce Régiment de la Chaudiere din Canada i-a oferit un set compus dintr-o sticlă cu gin şi două pahare.
Porcii care înoată pot fi întâlniţi în Big Major Cay (Insula Porcilor), o insulă nelocuită din Bahamas, şi au învăţat să înoate spre ambarcaţiuni pentru a primi mâncare.
Regina a primit, de asemenea, trei sculpturi în lemn reprezentând hipopotami pigmei de la ambasadorul din Liberia, o pălărie împletită din rafie de la înaltul comisar pentru Lesotho şi un covor decorativ de la ambasadorul din Republica Kârgâză.
Cadourile preşedintelui american Donald Trump, oferite cu ocazia vizitei sale de stat în Marea Britanie, au fost anunţate în timpul şederii sale şi au inclus o broşă Tiffany în forma unei flori de mac pentru regină şi o jachetă personalizată Air Force One pentru ducele de Edinburgh.
Cadourile oficiale pot fi purtate şi utilizate, însă nu sunt considerate proprietatea personală a reprezentanţilor Casei Regale, care nu plătesc impozite pentru acestea. Aceştia pot consuma orice aliment primit, iar darurile perisabile cu o valoare mai mică de 150 de lire sterline pot fi donate organizaţiilor caritabile sau personalului.
Cadourile nu pot fi vândute sau schimbate şi ajung în Colecţia Regală.
Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv suveran din istoria monarhiei britanice, a împlinit vârsta de 94 de ani marţi, într-un context marcat de anularea multor evenimente programate pentru a celebra această aniversare din cauza măsurilor de izolare implementate în scopul limitării răspândirii pandemiei de coronavirus. Aniversările regale sunt marcate în mod tradiţional în Marea Britanie prin salve de tun ceremoniale, ce au loc în mai multe spaţii publice din Londra, însă suverana a considerat că astfel de ceremonii nu ar fi potrivite în circumstanţele actuale.
Acum, în timpul pandemiei, Regina Elisabeta a II-a s-a retras la Castelul Windsor, la vest de Londra, alături de soţul ei în vârstă de 98 de ani, prinţul Philip, informează Agerpres.