La fel ca de Paşte şi de Crăciun, în vacanţă, românii înfulecă tot ce văd, de la mâncarea fast-food, până la fripturi şi sărmăluţe. Gastritele şi ulcerul sunt pericolele care îi pândesc pe pofticioşi
Durerile abdominale, greaţa, vărsăturile, intoleranţa alimentară şi înrăutăţirea stării generale sunt câteva dintre efectele abuzurilor alimentare pe care românii tind să le facă în timpul vacanţei de vară. Fie că este vorba de o vacanţă în Bulgaria sau Grecia la all inclusive, de o vizită la părinţi sau de un voiaj întro staţiune, turistul este tentat să mănânce tot ce vede. "Am fost o săptămână în vacanţă în Grecia, la o pensiune. În prima zi, după cazare, ne-am dus să mâncăm. Am comandat pentru două persoane, salate şi un fel de friptură. Ne-au adus două boluri imense cu salată şi două bucăţi mari de carne. De ruşine şi poate şi de poftă, am mâncat cât mai mult. Seara, şi mie şi soţiei ni s-a făcut rău, trei zile nu am mai ieşit din cameră", ne povesteşte Fănel Toader (32 de ani). "Cocktailurile" alimentare sunt chiar mai periculoase decât cele cu alcool. Când sunt amestecate două sau mai multe produse de genul gălbenuş de ou, salată cu ulei de floarea soarelui, grăsimi din tot felul de produse, cunoscuta shaorma, pasta de mici şi chiar sărmăluţe - efectul este cel puţin asemănător ca atunci când se îmbină tăriile, vinul şi berea. "Consumul inadecvat de alimente în timpul verii, mai ales al grăsimilor, duce la apariţia toxiinfecţiilor care pot duce mai departe la gastrite", explică Bogdan Guinea, medic nutriţionist. Esofagitele, gastritele acute, ulcerul acut şi pancreatita sunt provocate în special de de consumul abuziv de condimente şi de alimente bogate în grăsimi. O altă urmare a excesului de mâncare este apariţia colicii biliare. Alimentele care o favorizează sunt grăsimile şi gălbenuşul de ou. "Consumul inadecvat de alimente în timpul verii, mai ales al grăsimilor, duce la apariţia unor gastrite." BOGDAN GUINEA, nutriţionist Alte pericole: dulciuri şi alcool Nopţile bahice sunt, de asemenea, periculoase pentru sănătate. "Un pahar de vin pe zi pentru o femeie şi două pahare pentru un bărbat, este cantitatea recomandată a fi consumată", spune Guinea. Abuzurile de alcool pot duce la apariţia gastritelor, colecistitelor, pancreatitelor şi chiar a hepatitelor cronice. "După o toxiinfecţie este bine să se servească o carne uşoară sau alimente care nu sunt bogate în grăsimi", recomandă Bogdan Guinea. Atenţie şi la dulciuri! Ele pot determina apariţia diabetului zaharat.