Femeile care urmează tratament cu antibiotice şi antidepresive, amatoarele de grepuri, dar şi cele supraponderale s-ar putea trezi cu o sarcină nedorită, dacă se bazează pe anticoncepţionale.
Reduc crampele menstruale şi sângerările, protejează de sarcini nedorite, vindecă acneea, însă nu merg la oricine.
Femeile care urmează tratament cu antibiotice, antidepresive, somnifere sau medicamente pentru diabet, cele obeze, "iubitoarele" de grep sau suc de grep ar trebui să se reorienteze spre alte metode de contracepţie. Medicamentele în cauză şi conţinutul grepului inhibă absorbţia în sânge a hormonilor din antion cep ţionale, iar celulele grase stochează hormonii sexuali.
Penicilina şi tetraciclina "taie" efectul pilulelor
Antibioticele pot anula considerabil efectul contraceptivelor, pentru că modifică metabolizarea acestora şi scad rata de absorbţie în sânge. Penicilina, tetraciclina, streptomicina, rifampicina, cefalosporina sunt cel mai cunoscute exemple de antibiotice care "taie" efectul pastilelor.
"De regulă, antibioticele sunt administrate pe termen scurt, aşa că femeile nu ar trebui să renunţe definitiv la pilule, ci să folosească în timpul tratamentului antibiotic şi şapte zile de la terminarea lui o metodă de protecţie suplimentară: sterilet, sau, dacă nu este recomandat în cazul anumitor femei, atunci prezervativul", recomandă Ciprian Pop, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgenţă Elias, din Bucreşti.
De asemenea, anti-epilepticele (barbituricele - fenobarbital), recomandate atât pentru tratarea tulburărilor de somn, cât şi pentru prevenirea convulsiilor epileptice scad metabolismul hormonilor sexuali din pilule. "Antidepresivele, medi camentele pentru tratarea anxietăţii şi cele pentru diabet inhibă funcţiile ovarului, reducând astfel mecanismul de receptare a estrogenului şi progesteronului", adaugă medicul Ciprian Pop.
Atenţie la vomă şi diaree
Dacă vomitaţi sau aveţi diaree, trebuie să luaţi în calcul că prin vomă se elimină pilula din organism înainte de a se absorbi, iar diareea, accelerând tranzitul intestinal, elimină pilula înainte să se asimileze în sânge.
În acest caz, medicii recomandă anticoncepţionalele pe bază de progesteron, care, de fapt, "nu prea există". "Pilula combinată conţine însă mai mult estrogen decât progesteron, iar anticoncepţionalele cu cea mai mare cantitate de progesteron sunt pilulele «de a doua zi», ce trebuie privite doar ca soluţie de avarie", mai spune ginecologul.
Suplimentele naturale (isoflavonele) se găsesc în mod natural în soia şi menţin sănătatea oaselor, însă, potrivit studiilor, pot interacţiona cu anticon cepţionalele, reducând efectul acestora. Pe de altă parte, administrarea pilulor reduce capacitatea organsimului de a asimila anumite vitamine şi minerale (B6, B12, vitamina C şi acidul folic).
Grăsimea "diluează" hormonii sexuali
Anticoncepţionalele de gene raţie nouă au un conţinut mai scăzut de hormoni, tocmai pentru a minimaliza efectele nocive, însă în cazul în care femeia are exces ponderal, hormonii, şi aşa în cantitate mică, nu se mai absorb corect în sânge.
În plus, "femeile supraponderale au un metabolism ridicat, ceea ce face ca şi metabolizarea pastilelor să fie mai rapidă. De regulă, femeile obeze au şi dereglări ale metabolismului hepatic, ceea ce înseamnă că enzimele hepatice lucrează mai repede şi descompun rapid hormonii din contraceptive", mai explică Ciprian Pop.
De asemenea, persoanele obeze au o cantitate mai mare de sânge şi o masă corporală mai mare, ceea ce înseamnă că sângele circulă prin mai multe zone şi doza de hormoni ajunge mult diluată în sânge. Nemaivorbind de faptul că estrogenii şi progesteronii sunt stocaţi în celulele grase. Cu cât mai multe celule grase, cu atât mai puţini hormoni în sânge.
"Antibioticele sunt luate pe termen scurt, aşa că femeile nu ar trebui să renunţe definitiv la pilule, ci să folosească, în timp ce iau antibiotic şi şapte zile după, o metodă suplimentară de protecţie.", CIPRIAN POP, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgenţă Elias, din Bucureşti
EFICIENŢĂ
Şase reguli pentru un efect maxim
- Nu amestecaţi pilula "de a doua zi" cu contraceptive obişnuite.
- Nu transformaţi contracepţia de urgenţă în metodă contraceptivă uzuală.
- Pilula trebuie administrată zilnic, în acelaşi interval orar.
- Dacă, totuşi, uitaţi să luaţi o pastilă, citiţi prospectul şi vedeţi cum puteţi remedia problema.
- Dacă uitaţi să luaţi două-trei pastile, se recomandă utilizarea unei metode constraceptive suplimentare.
- Comunicaţi doctorului orice tratament luaţi sau urmează să luaţi.